Extinderea şi alte intervenţii la locuinţele luate prin „Prima casă” trebuie aprobate de stat

Autor: Ciprian Botea 03.02.2012

Clienţii băncilor care şi-au cumpărat locuinţe prin programul "Prima casă" trebuie să solicite acordul Ministerului de Finanţe dacă vor să extindă locuinţa sau să efectueze alte lucrări de intervenţie pentru care este necesară emiterea unei autorizaţii de construire, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul instituţiei.

"Au fost formulate numeroase solicitări de către beneficiari pentru efectuarea unor lucrări de intervenţie asupra locuinţelor achiziţionate în cadrul programului, respectiv pentru înlocuirea obiectului finanţării garantate", se arată în nota de fundamentare a proiectului. Aceste situaţii nu erau reglementate până în prezent deşi Ministerul de Finanţe deţine ipotecă de rang I asupra imobilelor cumpărate prin programul guvernamental.

Orice lucrare trebuie înscrisă în Cartea Funciară pentru ca ipoteca să fie extinsă şi asupra investiţiilor efectuate. Peste 55.000 de persoane au luat credite prin "Prima casă" în ultimii doi ani şi jumătate, valoarea finanţărilor depăşind 2,3 mld. euro.