Analistul Aurelian Dochia: Un guvern de coaliţie, cu un premier tehnocrat sau politic, ar fi cea mai bună soluţie

Autor: Claudia Medrega 06.02.2012

Formarea unui guvern de coaliţie, cu premier tehnocrat sau politic, ar fi cea mai bună soluţie, însă opoziţia merge pe ideea alegerilor anticipate şi este puţin probabil că se va ajunge la această variantă, consideră analistul Aurelian Dochia.

"Un guvern de coaliţie, cu premier tehnocrat sau politic ar fi cea mai bună soluţie. Un premier tehnocrat cu un guvern de coaliţie are şanse mici. Nu cred că opoziţia va accepta. Opoziţia merge pe ideea alegerilor anticipate. Însă alegerile nu pot fi organizate imediat. Trebuie asigurată câteva luni gestiunea politică. Soluţia premier tehnocrat - guvern politic ar fi o alternativă doar în situaţia în care premierul ar fi recunoscut, acceptat, inclusiv de opoziţie. Nu cred că este posibil. Depinde şi ce partide ar intra în guvernul politic ", a spus Dochia.

Premierul Emil Boc i-a anunţat astăzi pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului.

Dochia consideră că va fi "grav" dacă se va prelungi perioada de incertitudine, iar consecinţele negative s-ar vedea atât pe pieţe, cât şi la nivel macro.

Atât soluţia unui guvern tehnocrat, cât şi soluţia unui guvern politic au avantaje şi dezavantaje.

"Un guvern tehnocrat probabil va putea ţine pe linia de plutire economia, dar nu ar putea lua decizii importante. Ar fi ineficient, dar ar menţine stabilitatea. Invers, ar fi situaţia în ipoteza unui guvern politic. Având în vedere situaţia politică de acum şi tensiunile politice nu cred că un guvern politic ar rezolva mare lucru. Doar dacă ar fi un guvern de coaliţie, dar mă îndoiesc că va fi aplicată această soluţie".

Dochia spune că apreciază ceea ce a făcut premierul Emil Boc. "România a trecut prin momente foarte dificile. Boc a reuşit să ţină corabia pe direcţia cea bună, să împiedice naufragiul. A fost serios şi conştiincios. Poate nu atât de abil în comunicare, în modul de a prezenta ideile şi soluţiile, dar şi în privinţa alegerii oamenilor. Îl apreciez pentru ceea ce a făcut. Aud atâtea lucruri rele despre premierul Emil Boc. Îmi pare rău pentru el. Nu mi se pare să fi fost chiar atât de rău".