Oamenii de afaceri: Soluţia unui premier tehnocrat este cea mai bună în condiţiile actuale de criză

Autor: Alexandru Matei 06.02.2012

Neîncrederea în clasa politică a ajuns la cote maxime, dovadă fiind protestele ce au avut loc în ultimele săptămâni, de o amploare rar întâlnită în ultimii 20 de ani.

Întrebarea care se pune acum este dacă ar fi mai bine ca România să fie condusă de un premier tehnocrat în condiţiile în care din 2004 încoace ţara a fost condusă de coaliţii în care s-au aflat cele mai importante partide de pe scena politică.

Majoritatea oamenilor de afaceri susţin că soluţia unui premier tehnocrat este cea mai bună pentru România în condiţiile economice actuale, o problemă fiind însă durata scurtă a mandatului pentru că în noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare, asta dacă nu vor fi organizate alegeri anticipate în următoarele luni.


Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines: De la premierul care îl va înlocui pe Boc vreau competenţă, nu cred în tehnocraţi care şi-au încheiat job-urile, ci într-un politician tehnocrat, adică o persoană care şi-a încheiat cariera de antreprenor şi s-a dedicat unei cariere politice.

Ştefan Gadola, unul dintre proprietarii EnergoBit: Oricum politicul şi-a pierdut toată încrederea, nu numai în România, şi de aceea poate ar fi indicat să se meargă şi pe alternativa unui guvern de tehnocraţi. Să vedem ce pot să facă.

Ileana Nicolae, directorul general al Sika România: Ideal ar fi ca următorul premier să fie tehnocrat, dar Parlamentul ar putea să nu accepte propunerile preşedintelui Băsescu cu privire la un nou prim-ministru.

Florin Rizea, director general al Meda Prod 98: Soluţia unui premier tehnocrat nu este o soluţie în condiţiile în care măsurile luate de un asemena posibil guvern nu vor fi susţinute de mediul politic.

Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai Fan Courier: Părerea mea este că cel mai bine ar fi să se numească un premier tehnocrat, care să înţeleagă şi să stimuleze mediul de business.

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert: Este nevoie de un premier competent din punct de vedere economic, care să aibă cunoştinţe temeinice, dar nu un profesor.

Constantin Tudorache, director Sarantis România: Cea mai bună soluţie ar fi numirea unui premier tehnocrat. Mugur Isărescu ar fi putut ţine în echilibru partidele politice. El este un om respectat şi cuvântul lui ar fi ascultat. Nu am avea tensiuni politice. Ştiu însă că a refuzat propunerea.

Robert Arsene, director general al Agricover: Următorul premier ar trebui să fie susţinut politic, iar noul Guvern are misiunea de a pune cap la cap o serie de măsuri menite să genereze locuri de muncă şi să stopeze căderea consumului.

Gabriel Cârlig, proprietarul Jolidon: În opinia mea cel mai bine ar fi sa avem un premier şi un guvern tehnocrat. Nu doresc însă să dau niciun nume.