Iluzia înfiinţării unei firme în trei zile: cel puţin o săptămână durează doar obţinerea aprobărilor şi întocmirea actelor

Autor: Mirabela Tiron 07.02.2012

Guvernul anunţă că o firmă va putea fi înfiinţată în trei zile, dar realitatea arată că nu este adevărat. De fapt trei zile este perioada de la adunarea tuturor actelor necesare, ceea ce înseamnă încă cel puţin şapte zile, potrivit avocaţilor şi consultanţilor care oferă servicii pentru înfiinţarea de firme.

Spre comparaţie, în Franţa o firmă se poate înfiinţa în patru zile pentru că se cer mai puţine acte, iar antre­prenorii trebuie să se adreseze către mai puţine instituţii.

Pentru a înfiinţa o firmă în România este nevoie de un drum până la Registrul Comerţului pentru rezer­va­rea numelui firmei, un drum la Administraţia Financiară pentru obţinerea certificatului pentru sediu, unu la notar pentru declaraţia de specimen de semnătură, unu la Aso­ciaţia Locatarilor (dacă sediul este într-un bloc de lo­cuinţe) pentru obţinerea aprobării şi un drum până la bancă pentru depunerea capitalului social. Doar ob­ţi­ne­rea aprobărilor şi actelor durează cel puţin o săptămână.

Spre comparaţie, în Franţa cei care doresc să îşi în­fiin­ţeze o firmă fac doar un drum la bancă pentru de­pu­nerea capitalului social şi unu la Registrul Co­mer­ţu­lui, nefiind obligaţi să rezerve numele firmei sau să facă la notar declaraţii de specimen de semnătură. Începând de ieri durata de înfiinţare va fi redusă la maximum trei zile, anunţa în urmă cu câteva zile fostul premier Emil Boc.

De fapt, avocaţii, consultanţii care se ocupă de înfiin­ţarea de firme, dar şi antreprenorii puşi direct în faţa faptului susţin că doar obţinerea aprobărilor şi a actelor du­rează cel puţin o săptămână, la care se vor adăuga cele trei zile de care spunea Emil Boc pentru eliberarea certificatului firmei.

Într-adevăr, în vederea scurtării perioadei de înfiinţare a unei societăţi de la 10 zile la 3 zile, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va introduce un nou sistem informatic integrat, prin care antreprenorul poate depune toate documentele necesare înfiinţării unei societăţi online, fără costuri financiare suplimentare şi cu economie substanţială de timp.

Potrivit acestui proiect, antreprenorul va trebui să se prezinte în persoană la Oficiul Registrului Comerţului sau la notar doar pentru ob­ţinerea specimenului de semnătură şi nu şi pentru depu­nerea actelor.

Mai mult, plata online a tuturor ta­xe­lor pentru înregistrarea firmei va fi posibilă prin "Sis­te­mul electronic de procesare a plăţilor online la ONRC".

Iniţiativa este de apreciat, susţin specialiştii care oferă consultanţă pentru înfiinţarea de firme, însă pro­ble­ma cea mai mare, cea a obţinerii aprobărilor şi a actelor, rămâne fără soluţie.

Cel puţin şase acte pentru înfiinţarea unei firme

În România, actele necesare pentru înfiinţarea unei firme, de tip societate cu răspundere limitată (SRL) sunt actul sau actele de identitate al administratorului sau aso­ciaţilor, actul de proprietate al sediului în care va fun­cţio­na societatea, acordul asociaţiei de pro­prietari sau al ve­cinilor (pentru sediile în apartamente), dovezile pri­vind efectuarea vărsă­mintelor aporturilor subscrise de aso­ciaţi la capitalul social, specimenele de semnătură ale repre­zentanţilor societăţii şi declaraţia pe proprie răs­pun­dere din care să rezulte că sunt înde­plinite condiţiile le­gale pentru calitatea de adminis­trator sau asociat. În funcţie de domeniul de activitate al firmei mai pot fi soli­ci­tate şi alte documente.

O persoană care doreşte să îşi înfiinţeze o firmă, de tip societate cu răspundere limitată, trebuie să meargă la Registrul Comerţului pentru rezervarea denumirii firmei, să redacteze actul constitutiv-declaraţie pe propria răspundere, să obţină certificatul pentru spaţiul cu destinaţie de sediu (se depune o cerere la Administraţia Financiară, să ia acordul locatarilor în cazul în care sediul va fi într-un bloc de locatari, să depună capitalul social la bancă şi o declaraţie de specimen de semnătură la notar.

Cel puţin o săptămână doar pentru realizarea actelor pentru dosarul de înfiinţare firmă

Birocraţia mare încetineşte procesul de înfiinţare al unei firmei. Avocatul Tudor Dobrescu susţine că în România durează cel puţin între şapte şi zece zile să faci toate actele pentru înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată, iar ulterior, după depunerea dosarului cu toate actele, se mai aşteapta până la cinci zile lucrătoare pentru eliberarea certificatului firmei (depunerea documentelor online ar trebui să scurteze această perioadă).

"Într-adevăr, birocraţia este foarte mare, se solicită multe acte, dar toate acestea cred că au un scop. De exemplu, prin solicitarea acordului locatarilor pentru sediile de firmă în blocuri se evită înfiinţarea unor firme cu obiecte de activitate nepotrivite pentru o scară de bloc", spune el.

În funcţie de obiectul de activitate al firmei durata de înfiinţare variază.

De exemplu, pentru o firmă care activează ca agenţie de turism este nevoie de mai multe acte, precum obţinerea licenţei în turism.

Antreprenorul Ciprian Isacovici, 35 de ani, care vinde vacanţe în India, susţine că a durat două luni să des­chidă un punct de lucru pe o firmă fondată din 1991.

"A durat două luni să obţin toate aprobările, actele, licenţa de turism, pentru deschiderea agenţiei de turism Travel Key", a spus el.

Va uşura noul sistem informatic al ONRC înfiinţarea unei firmei?

Nu este foarte clar cum va funcţiona acest sistem şi ce facilităţi va oferi antreprneorilor.

Mariana Florescu, şef serviciu valorificare date în cadrul Direcţiei Registrului Comerţului Central Com­pu­te­rizat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), a transmis doar că din 6 februarie activitatea de înregistrare în registrul comerţului se va desfăşura pe noul sistem informatic integrat în cadrul proiectului "Ser­vicii online (de e-guvernare)" oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri printr-un portal dedicat, finanţat din fonduri europene.

"Serviciul RECOM online şi portalul de servicii al ONRC (portal.onrc.ro) vor fi funcţionale din 7 fe­brua­rie", a transmis ea.

Mai puţine acte se cer în Franţa, în două zile se eliberează certificatul de înmatriculare

Raymond Cujas, reprezentant al Cabinet d'Avocats Cujas din Franţa, a declarat pentru ZF că procedura de înfiinţare a unei firme cu răspundere limitată este foarte simplă în Franţa.

"Este nevoie de actul constitutiv al firmei redactat chiar de persoana interesată să îşi înfiinţeze o firmă, dovada că s-a depus capitalul social, dovada că se dispune de un sediu (act de proprietate sau de închiriere) şi dovada că s-a dat anunţ la ziar cu privire la înfiinţarea firmei. Toate acestea se pot face în cel mult două zile", a declarat Raymond Cujas.

Ulterior, aceste acte sunt depuse la Registrul Co­mer­ţului din Franţa, care poate emite în două zile certi­ficatul de înmatriculare al firmei. Cujas menţionează însă că dacă sunt foarte multe dosare depuse şi dacă nu se solicită eliberarea imediată a certificatului, este posibil să dureze chiar şi zece zile până la eliberarea certi­fica­tului.

Cu toate acestea, în Franţa avantajul este că cel care îşi înfiinţează o companie face un drum la bancă (pentru de­punerea capitalului social) şi unu la Registrul Co­mer­ţului. Spre comparaţie, în România este nevoie de un drum până la Registrul Comerţului pentru rezer­va­rea denumirii (numelui) firmei, un drum la Ad­minis­traţia Financiară pentru obţinerea certificatului pentru sediu, încă un drum la notar pentru declaraţia de spe­cimen de semnătură, un drum la Asociaţia Loca­ta­rilor (dacă sediul este într-un bloc de locuinţe) şi un drum până la bancă pentru depunerea capitalului social. În final, cu toate actele într-un dosar se face ultimul drum la Registrul Comerţului pentru solicitarea eliberării cer­ti­ficatului firmei. "În Franţa nu este obligatoriu să re­zervi denumirea firmei şi nu trebuie nici declaraţie pentru specimen de semnătură", a spus Cujas.