Ce spun oamenii de afaceri

Ziarul Financiar 07.02.2012

De la premierul care îl va înlocui pe Boc vreau competenţă, nu cred în tehnocraţi care şi-au încheiat job-urile, ci într-un politician tehnocratic, adică o persoană care şi-a încheiat cariera de antreprenor şi s-a dedicat unei cariere politice.

Oricum politicul şi-a pierdut toată încrederea, nu numai în România, şi de aceea poate ar fi indicat să se meargă şi pe alternativa unui guvern de tehnocraţi. Să vedem ce pot să facă.

Ideal ar fi ca următorul premier să fie tehnocratic, dar Parlamentul ar putea să nu accepte propunerile preşedintelui Băsescu cu privire la un nou prim-ministru.

Soluţia unui premier tehnocratic nu este o soluţie, în condiţiile în care măsurile luate de un asemena posibil guvern nu vor fi susţinute de mediul politic.

Părerea mea este că cel mai bine ar fi să se numească un premier tehnocratic, care să înţeleagă şi să stimuleze mediul de business.

Este nevoie de un premier competent din punct de vedere economic, care să aibă cunoştinţe temeinice, dar nu un profesor.

Cea mai bună soluţie ar fi numirea unui premier tehnocratic. Mugur Isărescu ar fi putut ţine în echilibru partidele politice. El este un om respectat şi cuvântul lui ar fi ascultat. Nu am avea tensiuni politice. Ştiu însă că a refuzat propunerea.

Următorul premier ar trebui să fie susţinut politic, iar noul Guvern are misiunea de a pune cap la cap o serie de măsuri menite să genereze locuri de muncă şi să stopeze căderea consumului.

În opinia mea cel mai bine ar fi să avem un premier şi un guvern tehnocratic. Nu doresc însă să dau niciun nume.

Este necesară intervenţia urgentă a unui technocrat, care să implementeze reformele sistemice cerute de peste un an de FMI.

Nu cred că desemnarea unui premier din mediul de afaceri este soluţia.

Cred că unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut România a fost Mugur Isărescu, un premier tehnocratic.