Isărescu explică de la ora 12:00 cum va stimula creditarea în lei

Autor: Razvan Voican 07.02.2012

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu prezintă de la ora 12:00 într-o conferinţă la sediul băncii centrale raportul asupra inflaţiei şi noua politică de stimulare a creditării în lei. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului, a afirmat recent că BNR a început aplicarea unui adevărat program de încurajare a creditului în moneda naţională.

Mai întâi prin introducerea injecţiilor săptămânale de lichiditate prin operaţiuni repo şi acoperirea integrală a solicitărilor primite de la bănci, iar mai departe prin introducerea de măsuri administrative de descurajare a creditului în valută şi prin trei paşi succesivi de reducere a dobânzii-cheie de la 6,25% la 5,5% pe an.

Isărescu ar urma să explice astăzi noul cadru de politică monetară. În ultimele luni BNR a reuşit să imprime un trend de scădere a dobânzilor pe piaţa monetară, însă efectele sunt mai slabe în cazul scadenţelor lungi.

Rămâne de văzut ce soluţii va mai lua în calcul BNR pentru a reuşi să preseze băncile să reducă dobânzile la creditele în moneda naţională.

Urmăriţi pe zf.ro ce spune Isărescu despre stimularea creditului în lei.