Isărescu: Dacă am reduce rezervele minime obligatorii, am mări excesul de lichiditate

Autor: Claudia Medrega 07.02.2012

Reducerea rezervelor minime obligatorii ar duce la creşterea excesului de lichiditate pentru întregul sistem bancar, BNR urmând să "elibereze" aceste sume în "momentul propice", cu efecte pozitive asupra creşterii economice, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isrăescu.

"Sunt multe bănci cu exces de lichiditate. Există şi câteva bănci cu deficit de lichiditate. Banii nu se plimbă de la cei cu excedent de lichiditate la cei cu deficit de lichiditate. De ce băncile cu excedent de lichiditate nu dau la băncile cu deficit este o problemă de încredere între bănci. Reducerea RMO nu se poate face discriminatoriu. Dacă am reduce RMO pentru întregul sistem bancar am mări exesul de lichiditate. Preferăm să fim intermediari. Dăm lichiditate prin operaţiuni săptămânale în mod permanent celor care au nevoie de lichiditate", a spus Isărescu în cadrul conferinţei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Pentru pasivele cu scadenţă reziduală mai mică de doi ani la finele perioadei de observare, rata rezervelor minime obligatorii este de 15% la lei si 20% la valută.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută au fost reduse în primăvara anului trecut, cu 5%, de la 25%.

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, din 2 februarie BNR, a continuat seria reducerilor dobânzii de politică monetară, diminuând dobânda-cheie la 5,5%.