Bestseller istoric (II)/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 10.02.2012

Una dintre cele mai bune colecţii ale Editurii Litera - şi în mod cert şi dintre cele mai vândute - este Bestseller. Au fost publicate în traducere cărţi admirabile de istorie, din care editura a tras mai multe ediţii. În numărul trecut al "Ziarului de duminică" am prezentat două dintre aceste cărţi, apărute, amândouă, în condiţii grafice de excepţie. În numărul de faţă, continuăm cu alte două apariţii de excepţie în aceeaşi colecţie.



Paul Starobin - Sfârşitul secolului american şi noile puteri mondiale. Omenirea se află într-un punct de cotitură. America, altădată puterea dominantă a lumii, a ajuns la capătul ascendenţei sale globale, iar întrebarea este ce se va întâmpla mai departe. Printre ipotezele avansate de Paul Starobin se numără haosul global, dominaţia Chinei şi, într-o viziune mai radicală, o epocă a oraşelor-stat sau a unei civilizaţii universale, culminând cu instaurarea unui guvern mondial.

Sfârşitul secolului american va fi marcat de o diminuare a statutului social, economic şi politic inovator al Statelor Unite, de un naţionalism resuscitat în ţări ca India, China şi Rusia, precum şi de o dezvoltare a instituţiilor culturale, politice şi economice mondialiste. Deşi aceste schimbări produc nelinişte, cea mai bună speranţă de adaptare a americanilor la noua etapă o reprezintă acceptarea unor idei şi practici noi de la alte popoare.

Lucrarea, incitantă şi bine argumentată, îmbină tehnica reportajului cu analiza istorică riguroasă, provocând cititorul să-şi pună problema unei lumi aflată într-un proces de schimbare dramatică, o lume în care Statele Unite nu mai deţin supremaţia. Tonul este unul sobru, dar, în final, plin de speranţă - epoca post-America nu trebuie privită ca un dezastru de către poporul american, putând reprezenta chiar o etapă eliberatoare. Cartea a fost bestseller în topurile americane.

Paul Starobin este corespondent al "National Journal" din SUA, a fost şef al biroului din Moscova la revistei "Business Week", a scris despre Rusia, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi America de Sud. Trăieşte în Virginia.

Nick Page - Cea mai lungă săptămână. Adevărul despre ultimele zile ale lui Isus. Ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul ultimelor zile ale lui Iisus? Din punct de vedere istoric, moartea Lui a fost un eveniment neînsemnat, o execuţie în Iudeea, la marginea Imperiului Roman.

Cu toate acestea, răstignirea şi evenimentele care au precedat-o aveau să schimbe lumea din temelii, pentru totdeauna. Ultima săptămână trăită de Iisus pe pământ a fost, probabil, cea mai importantă săptămână din întreaga istorie a omenirii.

Cartea de faţă reconstituie, zi de zi şi oră de oră, ultimele şapte zile, de la intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, duminică, până la învierea Lui. Sunt luate în considerare mărturiile apostolilor din Evanghelii, dovezi istorice şi descoperiri arheologice. Îmbinându-le într-o naraţiune alertă şi obiectivă, Nick Page ne aduce în faţa ochilor Ierusalimul acelor vremuri, cu obiceiurile, oamenii, chiar şi mirosurile sale, surprins în Săptămâna Sfântă de dinaintea Paştelui.

Nu este o carte de ficţiune, ci de istorie, cu personaje reale şi fapte care au avut loc cu adevărat. O carte care ne demonstrează că Iisus nu este un mit şi că săptămâna cea mai lungă încă nu s-a încheiat.

Nick Page este autor a peste şaptezeci de cărţi pentru adulţi şi copii.