CFR semnează contracte de 479 milioane de euro pentru modernizări de staţii şi reabilitări de căi ferate

Autor: Andreea Neferu 08.02.2012

CFR SA a semnat ieri 6 contracte finanţate din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 479 de milioane de euro.

Primul contract, în valoare de 248 milioane de euro, este cel de reabilitare a căii ferate Frontieră-Curtici-Arad, câştigător fiind consorţiul Alstom (Franţa) - Swietelsky (Austria) - Astaldi (Italia) - Euroconstruct Trading 98 (controlată de Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu) - Dafora (Gheorghe Călburean). Cel de-al doilea contract, în valoare de 208 milioane de euro, vizează reabilitarea tronsonsului de cale ferată Sighişoara-Aţel şi a fost semnat cu firmele FCC Construccion (Spania) şi Alpine (Austria). Pentru cele două contracte, Comisia Europeană va asigura finanţarea în proporţie de 85%, restul banilor venind de la bugetul de stat.

De asemenea au mai fost semnate patru contracte pentru modernizarea staţiilor Zalău, Botoşani, Bistriţa şi Râmnicu Vâlcea, aproape 70% din finanţare urmând să vină de la Comisia Europeană, iar restul de la bugetul de stat.

Modernizarea staţiei de cale ferată Zalău, contract de 6,3 milioane de euro, a fost câştigată de asocierea Sociedad Anonima de Obras Y Servicios - Copasa - Labracom Construct Oradea, în timp ce modernizarea staţiei Bistriţa, în valoare de 8,5 milioane de euro, a fost câştigată de Copisa Constructora Piraneica - Puentes Y Calzadas Infraestructuras - 2 Invest. Pe de altă parte, modernizarea staţiei Botoşani va fi realizată de consorţiul Compania Construcţii Feroviare - Conplast - West Star - Construcţii Erbaşu pentru 3z,2 milioane de euro, în timp ce modernizarea gării Râmnicu Vâlcea va fi executată de Concefa Sibiu pentru 4,9 milioane de euro.