Lucian Bode a fost o soluţie scoasă la iveală marţi-seară la câteva ore după ce Andreea Vass a refuzat candidatura. Ce are trasat în plan noul ministru

Autor: Roxana Petrescu 09.02.2012

Dacă Andreea Paul Vass, consilierul eco­nomic al fostului premier Emil Boc, era marţi în cărţi pentru funcţia de minis­tru al economiei, anumite motive perso­nale au determinat-o să renunţe, pro­pulsând un alt nume la şefia acestei instituţii, un nume de care puţini auzi­seră până ieri.

Lucian Nicoae Bode, deputatul no­minalizat pentru funcţia de mi­nis­tru al economiei, are 37 de ani şi a lucrat timp de 7 ani în domeniul energetic în cadrul sucursalei de dis­tribuţie a energiei electrice Elec­­trica din Zalău, unde a ocupat mai multe funcţii, de la purtător de cuvânt până la şef de serviciu. De la sucursala din Zalău, Bode ar putea ajunge acum şef peste un por­tofoliu de 64 de companii, institute şi participaţii în firme privatizate, portofoliu în care intră perlele economiei româneşti aşa cum sunt Romgaz, Transgaz, Hidro­elec­trica, Nuclearelectrica, Transelec­trica sau marile termocentrale din bazinul Ol­teniei, numai acestea având o valoare cu­mulată de peste 9,2 mld. euro. CV-ul lui Bode nu indică faptul că ar fi condus vreodată o companie.

Responsabilitatea este enormă pentru că mandatul lui Bode ar începe într-un moment în care România s-a angajat în faţa FMI la un program amplu de privatizări prin bursă, dar şi cu investitori strategici. La acestea se adaugă necesita­tea demarării unor proiecte uriaşe de investiţii în dome­niul energetic în valoare de miliarde de euro, dar care de ani de zile sunt amânate. Printre ele se numără reactoarele 3 şi 4 ale cen­tralei nucleare de la Cernavodă în va­loare de 4 miliarde de euro şi hidrocentrala de un miliard de euro Tarniţa - Lăpuşteşti. Misiunea atrage­rii de investitori privaţi în aceste proiecte care ar genera mii de locuri de muncă şi care sunt importante pentru securitatea energetică a României s-ar putea dovedi un exerciţiu dificil în condi­ţiile în care criza a tăiat destul de mult ape­titul companiilor pentru implicarea în proiecte de anvergură.

Finalizarea documentului de strategie energetică, restructurarea sectorului ter­mo de producţie a energiei prin înfiin­ţarea Complexurilor Energetice Oltenia şi Hunedoara, dar şi privatizarea acestora, adu­cerea primilor manageri privaţi în marile companii de stat sunt alte res­pon­sabilităţi pe care fostul şef de servi­ciu al distribuţiei de energie electrică din cadrul Electrica din Zalău le preia.

Pentru anul acesta, Ministerul Econo­miei are un buget de 1,43 de miliarde de lei, cu 10,6% mai mic faţă de cel din 2011, cea mai mare parte a acestuia urmând să fie asigurată de la bugetul de stat. Din total, 447,1 milioane lei vor fi alocate proiec­telor cu finanţare externă neram­bur­sabilă, în creştere cu 86% faţă de 2011. Potrivit bugetului pentru anul 2012, din structurile Ministerului Economiei vor pleca 39 de oameni din cei 1.631 pe care instituţia îi avea anul trecut.

Lucian Nicolae Bodea este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică şi Infor­ma­tică din cadrul Universităţii din Oradea, având specializarea de inginer electromecanic.

S-a născut în comuna Valcău de Jos din Sălaj, unde a ocupat funcţia de consi­lier local în perioada 2000-2004. În pre­zent este preşedinte al PDL Sălaj. De alt­fel, din acest judeţ provine şi Andreea Paul Vass, care este preşedinte al orga­ni­zaţiei judeţene de femei a PDL şi care a refuzat funcţia de ministru al economiei. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2011, Bode împre­ună cu soţia deţin din 2009 o casă de locuit de 335 de metri pătraţi, construită în regie proprie în Zalău, şi conduce un autotu­rism Mercedes cumpărat în 2003. Are mai multe credite contractate de la OTP Bank Zalău şi BRD. Potrivit declaraţiei de venit din iunie 2011, Bode a câştigat din indemnizaţia de deputat 61.453 lei (14.631 de euro).

În anumite interpelări parlamentare a cerut simplificarea accesului persoanelor cu cetăţenie qatareză în România, el avansând ideea realizării unui parc tematic Dracula cu sprijin qatarez, potrivit Mediafax.

Curriculum Vitae

PRIORITĂŢI

Nota de plată a 20 de ani de lipsă de investiţii în sectorul energetic îşi spune cuvântul. România are nevoie de circa 40 mld. euro pentru a-şi moderniza infrastructura energetică, cea mai mare parte din aceasta fiind învechită. Atragerea de investiţii, Bursa de Valori şi restructurarea trebuie să fie priorităţile noului ministru al economiei.


PROGRAM

Cele mai importante puncte pentru Ministerul Economiei din noul program de guvernare sunt: