Noul ministru al educaţiei a absolvit prima facultate - Medicină Veterinară - la 28 de ani

Autor: Adelina Mihai 09.02.2012

Propus de conducerea PDL la Mi­nisterul Educaţiei, Cătălin Baba este unul dintre apropiaţii fostului premier Emil Boc, a fost consilier al acestuia la Guvern şi a fost promovat secretar de stat la Educaţie.

El a fost acuzat de acte de co­rupţie de către conducerea Univ­er­sităţii "Babeş-Bolyai" Cluj.

Baba face parte din grupul de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucureşti după numirea acestuia în fruntea Guvernului.

El a absolvit prima facultate, cea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în 1995, când avea 28 de ani, urmând în paralel cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii "Babeş-Bolyai", încheiate doi ani mai târziu. El preia mandatul de la Educaţie într-un moment extrem de tensionat, în condiţiile în care reforma educaţiei, începută în prima parte a anului trecut, nu a fost primită bine de profesori.

Schimbările la nivel legislativ modifică din temelii sistemul de fi­nanţare din sistem în sensul direcţionării banilor către şcoli, licee şi universităţi în funcţie de numărul de elevi şi studenţi, nu în funcţie de numărul de cadre didactice.

O altă schimbare majoră adoptată de fostul ministru Funeriu este introducerea unei clase pregătitoare înainte de clasa I din ciclul primar, elevii urmând să facă cinci ani de gimnaziu, şi nu patru ca până acum. Mai mult, vara trecută rezultatele dezastruoase de la bacalaureat au ţinut mai multe săptămâni primele pagini ale ziarelor. Atunci jumătate din cei 220.000 de absolvenţi de liceu nu au promovat examenul de bacalaureat.

În acest context, lui Cătălin Baba îi este aproape imposibil să vină cu o abordare radicală sau cu o nouă reformă, educaţia fiind unul dintre cele mai "reformate" sisteme din ultimii douăzeci de ani: peste 100 de modificări în legile învăţămânutului.

Baba a fost ales în 2001 prodecan, iar în 2004 decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, instituţie unde Emil Boc deţinea funcţia de lector universitar şi unde preda cursuri privind sistemul politic românesc.

El a colaborat cu Emil Boc imediat după ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca în iunie 2004, an în care s-a ocupat de stabilirea "diagnozei organizaţionale" a Primăriei Cluj-Napoca, iar ulterior de elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu a municipiului în perioada 2006-2007, potrivit Mediafax.

El a intrat în PDL, partid condus de Emil Boc, în anul 2008.

Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB a fost pepiniera de cadre de unde Emil Boc şi-a selectat colaboratorii pe care i-a dus la Guvern după numirea sa în funcţia de prim-ministru.

Baba a numit, iniţial, şef al Can­celariei premierului Emil Boc la începutul anului 2009, după care a fost numit consilier al primului-ministru, pentru ca, din octombrie 2009, să fie promovat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Din declaraţia de avere postată în aprilie 2011 pe site-ul Ministerului Educaţiei, reiese că Baba deţine două terenuri în judeţul Cluj, dobândite în anii 2002 şi 2005, în suprafaţă de 588 metri pătraţi, respectiv 3.500 de metri pătraţi, şi un autoturism Dacia Supernova, cumpărat în 2002.

El are două conturi bancare deschise în 2010, unul de 20.000 de lei şi altul de 30.000 de euro, dar are şi un credit bancar de 35.000 de euro, luat în anul 2005 şi scadent în 2030.

În declaraţia sa de avere se mai precizează faptul că a încasat în anul 2010 venituri din salarii de la UBB, de la Ministerul Educaţiei şi de la Secretariatul General al Gu­vernului în sumă de peste 100.000 de lei. El a spus ieri că, după ce va fi învestit, îşi va da demisia din Consiliul de Administraţie al TVR, întrucât ar fi incompatibil, în condiţiile în care ca şi ministru va fi ordonator principal de credite.

CURRICULUM VITAE

PRIORITĂŢI în viziunea ZF

Programul de guvernare