Cristian Petrescu: un fost profesor de sport, care a reuşit să ia un milion de euro de la acest minister

Autor: Mirabela Tiron 09.02.2012

Cristian Petrescu: un fost profesor de sport, care a reuşit să ia un milion de euro de la acest minister

Mirabela Tiron

Cristian Petrescu, 41 de ani, numit la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRT), în locul lui Elena Udrea, nu este la primul contact cu acest minister, el a luat anul trecut un milion de euro de la MDRT în urma semnării unor contracte prin asociaţia de turism pe care o conduce pentru promovarea unor trasee turistice, potrivit declaraţiei de interese.

Nu este clar pentru ce anume au fost plătiţi aceşti bani către Petrescu şi nici cum s-a făcut această promovare a unor trasee turistice, obiectul declarat al contractelor.

În urma analizei realizate, ZF nu a reuşit să afle ce îl recomandă pe Cristian Petrescu pentru funcţia de ministru în afară de contractele semnate de el chiar cu ministerul pentru care acum este propus.

Petrescu este preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România.

Anul trecut, el a semnat un contract de 958.130 de lei (223.000 euro) cu MDRT pentru promovarea "Drumurilor vechilor cetăţi dobrogene" printr-un program cu finanţare europeană. Şi pentru pro­movarea traseului turistic din Maramureş şi Bucovina Petrescu a semnat un contract de 223.000 de euro. Mai mult, încă 230.000 de euro a obţinut şi prin al treilea contract de promovare, de această dată, a traseelor turistice şi de agrement din Transilvania.

La aceste contracte, consemnate în declaraţia de interese, se mai adaugă alte contracte aflate în implementare de această asociaţie: 798.921 de lei (186.000 euro) a fost valoarea contractului pentru "Trasee etnoculturale şi arhitectonice în regiunea istorică Oltenia", 186.000 de euro cea a contractului pentru "Religie, istorie, tradiţie într-o călătorie în regiunea istorică Muntenia" şi alţi bani (nu este precizată suma) pentru "Trasee naturale în zonele carstice din vestul Munţilor Apuseni (Crişana-Banat)".

Asociaţia lui Petrescu trebuia să se ocupe de tipărirea a 70.000 de ghiduri turistice şi a 210.000 de pliante sau de realizarea a 70.000 de DVD-uri multi­media, potrivit datelor de la Mediafax.

Dacă prin contractele semnate prin asociaţia pe care o conduce a luat de la MDRT un milion de euro, veniturile nete anuale încasate ca deputat s-au ridicat la 51.622 de lei (12.000 de euro), potrivit declaraţiei de avere.

Petrescu declarase că dacă va deveni ministru, va renunţa la asociaţia pe care o conduce.

Contracte generoase cu statul a semnat şi cea care figurează ca soţie, respectiv Agripuna Vintilescu.

Prin cabinetul de avocatură pe care îl are, ea a semnat contracte de 1,5 milioane de euro (la cursul de 4,3 lei un euro) pentru asistenţă juridică în procedura de expropriere pentru A2 şi A3 cu Com­pania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale România (CNADNR) în 2004 şi 2006, potrivit declaraţiei de interese.

Venitul anual încasat de cabinetul de avocatură al soţiei lui în ultimul an fiscal încheiat s-a ridicat la 3.857 de lei (896 de euro), potrivit declaraţiei de avere.

Deşi în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaţilor se precizează că deputatul este necăsătorit, în ultima declaraţie de avere depusă în luna iunie 2011, Cristian Petrescu a înscris mai multe proprietăţi imobiliare la care figurează ca titular Agripina Vintilescu (soţie).

Alături de cea care figurează ca soţie, Cristian Petrescu deţine trei apartamente în Bucureşti (la unul o cotă parte de 25%) şi trei case, dintre care două cu un teren de 391 metri pătraţi. De asemenea, Petrescu deţine un teren de 3.500 metri pătraţi în Valea Doftanei (Prahova) şi în cotă parte 25% din două terenuri ce totalizează 6.700 de metri pătraţi în aceeaşi zonă.

El are şi un Mercedes, un ceas de 3.800 de euro cumpărat anul trecut şi bijuterii în valoare de 2.000 de euro.

Petrescu, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, şi-a început cariera în 1989 ca mecanic utilaj calcul, devenind în 1992 instructor sportiv.

În perioada 1993-2001 el lucrează ca birou şef serviciu la Ministerul Tineretului şi Sportului. În 2000, Petrescu este candidat din partea PD pentru Camera Deputaţilor la circumscripţia Bucureşti, iar în 2001 devine vicepreşedinte PD în sectorul 3.

Potrivit datelor din CV-ul lui Petrescu, el a lucrat în agenţia de turism Visit în perioada 2001-2003 ca director de marketing şi ticketing (vânzări bilete de avion).

CURRICULUM VITAE

PRIORITĂŢI în viziunea ZF

Programul de guvernare