George Soros: Merkel "îndreaptă Europa în direcţia greşită"

Autor: Adrian Voicu 12.02.2012

Miliardarul american George Soros consideră că cancelarul german Angela Merkel "îndreaptă Europa în direcţia greşită", scrie Le Monde citând Der Spiegel.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane, finanţistul american declară că se teme de o repetare a greşelilor care au dus la criza din 1929.

"Îl admir pe cancelaul Merkel pentru capacitatea sa de lider. Dar din păcate, ea îndreaptă Europa în direcţia greşită", a spus Soros. El consideră că "reanimarea statelor europene aflate în criză nu se poate face decât prin infuzie de capital şi nu prin forţarea guvernelor să facă economii". "În caz contrar vom repeta erorile care au aruncat America în marea criză din 1929. Acest lucru nu îl înţelege Angela Merkel", a declarat miliardarul american.

Soros este de părere că nu este o idee bună implicarea Fondului Monetar Internaţional în gestiunea crizei. "Europa ar trebui să fie capabilă să îşi rezolve problemele de una singură". El consideră că a fost o eroare mărirea fondurilor alocate pentru salvarea Greciei, cu costuri şi dobânzi ridicate. "Ţara nu mai poate fi salvată în prezent, şi acelaşi lucru i se va întâmpla Italiei dacă vom plasa această ţară în cămaşa de forţă a plăţii unor dobânzi uriaşe", a atenţionat Soros.

Eşecul Greciei ar putea provoca, este de părere miliardarul, o escaladare a crizei care "ar putea produce o revoltă faţă de sucursalele băncilor în Italia şi Spania".