Ne întoarcem la vorba fostului ministru al Internelor, Traian Igaş? Vor fi nămeţii mai mari decât în 1954? Ce reprezintă fiecare cod meteorologic- GALERIE FOTO

Autor: Adrian Voicu 12.02.2012

Se pare că într-un final fostul ministru de Interne Traian Igaş avea dreptate când spunea că ne aşteaptă zăpezi mai mari decât în 1954.

La începutul lunii, ministrul de Interne declara că "a fost anunţat că vor fi nămeţi mai mari ca în 1954" şi că autorităţile se pregătesc să facă faţă situaţiei. Ulterior, acesta a fost obligat să îşi retragă afirmaţiile, publicând un comunicat în care să precizeze că el "nu a prezentat estimări privind evoluţia fenomenelor meteorologice".

Asemenea declaraţii i-au pus postul în pericol, multe voci cerând premierului de la acea vreme, Emil Boc, să îl demită pentru că a băgat panica în rândul românilor.

Acum, după zile de viscol, şeful consiliului judeţean din Vrancea, Marian Oprişan a anunţat că va cere declararea stării de alertă, în condiţiile în care mai multe localităţi sunt acoperite în totalitate de zăpadă, iar meteorologii au anunţat că ninsorile vor continua în următoarele zile.

Institutul Naţional de Meteorologie a dat o nouă atenţionare meteorologică de cod portocaliu pentru intervalul 12 februarie, ora 18 - 13 februarie, ora 12 pentru 6 judeţe din sud vestul ţării.

În intervalul menţionat va ninge abundent în Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Caraş Severin. Vântul va bate cu viteze de până la 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Se va depune un nou strat de zăpadă ce va depăşi 30 de cm.

De asemenea, în alte 19 judeţe din jumătatea de sud a ţării este cod galben de ninsori pentru aceeaşi perioadă.

În intervalul menţionat, în toate judeţele din Muntenia, precum şi în judeţele Galaţi, Vrancea, Covasna, Timiş şi Hunedoara, dar şi în zona de munte a judeţelor Braşov şi Sibiu va ninge, iar stratul de zapadă nou depus va depăşi local 15 cm. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 40 - 50 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.

Conform Institutului de Meteorologie, codurile au fiecare în parte semnificaţia proprie.

Astfel, dacă în privinţa codului VERDE nu sunt prognozate fenomente meteorologice periculoase, odată cu schimbarea codului de la această culoare, încep problemele.

Codul GALBEN este echivalentul unor fenomene meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) obişnuite pentru zona respectivă, dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Există risc de creşteri de debite şi niveluri.

Codul PORTOCALIU: sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe râurile mici.

Cod ROŞU: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Exista risc de viituri majore.