Se încinge lupta pentru supremaţia din adâncuri: Pakistanezii construiesc un submarin nuclear

Autor: Gabriel Razi 12.02.2012

Marina pakistaneză a plasat construcţia de submarine nucleare pe lista de priorităţi pentru următorii cinci ani, potrivit unor surse citate de publicaţia Defense News.

Mansoor Ahmed, lector specializat în arme neconvenţionale în cadrul Universităţii Quaid-e-Azam din Islamadabad, crede însă că informaţiile au fost "scapate" în mod intenţionat de oficalii marinei militare pakistaneze pentru a transmite un mesaj Indiei.

"Ştirea pare a fi un fel de semnal trimis indienilor în contextul în care aceştia vor primi submarine ruseşti. Indienii sunt pe cale să termine şi un proiect propriu de submarin. În consecinţă Pakistanul semnalează Inidiei că ştife de mişcările sale şi că ia măsuri în consecinţă", a declarat Ahmed.

Profesorul a subliniat că bănuia de mai mult timp că Pakistanul lucrează la un sistem de propulsie nuclear care poate fi folosit pentru submarine dar şi că armata are deja o variantă subacvactivă funcţională a rachetei de croazieră Babur, ce poate fi dotată cu focoase convenţionale sau nucleare.

Până acum numai Statele Unite, Federaţia Rusă, Franţa, Marea Britanie, China şi India deţin în inventarul forţelor navale submarine nucleare.