Bursele europene au deschis în urcare, influenţate de măsurile de austeritate aprobate de Parlamentul elen

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 13.02.2012

Bursele europene au deschis luni în urcare, după ce Parlamentul elen a aprobat măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul unui nou acord de ajutor extern pentru Grecia, transmite Reuters.

Statul elen a ajuns astfel cu un pas mai aproape de finanţarea necesară pentru a evita falimentul. Grecia are următoarea scadenţă semnificativă pe 20 martie, când trebuie să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde euro ajunse la maturitate.

Indicele acţiunilor bancare europene a crescut cu 1,6% în debutul şedinţei de tranzacţionare. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate de băncile cu o expunere semnificativă pe datoriile statelor din sudul zonei euro, precum Commerzbank şi Societe Generale, care au urcat cu 4,2%, respectiv 3,4%.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a crescut cu 0,8% în deshiderea sesiunii bursiere.

Indicele a scăzut vineri cu 0,9%, după cea mai slabă săptămână din ultimele două luni, după ce creditorii internaţionali ai Greciei au cerut statului măsuri suplimentare şi garanţii înainte de aprobarea unui nou program de ajutor extern.

Înainte de a putea primi tranşele din împrumuturile prevăzute de noul acord de 130 miliarde euro, Grecia mai trebuie să identifice economii la buget de 325 milioane euro, iar clasa politică trebuie să dea garanţii că va aplica măsurile indiferent de rezultatul alegerilor care ar trebui să aibă loc în luna aprilie.