ATE Bank îl ascultă pe Isărescu şi plăteşte mai puţin la depozitele în lei

Autor: Ciprian Botea 16.02.2012

ATE Bank, un jucător de talie redusă cu acţionariat elen, a tăiat un sfert de punct procentual din dobânzile la depozitele în lei, până în intervalul 6,75%-6,9% pe an, mişcarea fiind contrară tendinţei observate pe piaţă în ultimele luni.

Grecii plăteau până acum peste 7% pe an pentru majoritatea scadenţelor, iar în prezent cea mai mare bonificaţie la depozitele strandard este acordată pentru resursele atrase pe 3, 6 şi 9 luni.

Clienţii ATE Bank pot opta până la finalul lunii martie şi pentru un depozit cu retrageri multiple cu scadenţe între 5 şi 13 luni, primind o dobândă de 6,95% pe an. Mişcarea grecilor este singulară în piaţă, în condiţiile în care multe bănci au început să se bată mai aprig pentru resursele locale în contextul pierderii sprijinului băncilor-mamă şi au majorat dobânzile începând din toamna anului trecut.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat recent băncile că plătesc dobânzi prea mari la depozite, în condiţiile în care dobânda-cheie la lei a coborât până la 5,5% pe an. ATE Bank a menţinut însă la 3,5%-3,75% pe an dobânzile la depozitele în euro.