Aldis a vândut afacerile din agricultură producătorului de furaje Nutricom Olteniţa

Autor: Gabriel Razi 16.02.2012

Aldis Călăraşi, unul dintre primii zece producători de mezeluri de pe piaţa locală, a vândut divizia responsabilă de producţia agricolă şi de afacerile cu animale companiei Nutricom Olteniţa.

"Grupul a vândut cu totul Aldis AP (atât activele, cât şi pasivele). Firma face parte din grupul Aldis şi este divizia care se ocupa de agricultură şi care exploata 2.000 de hectare de teren, cea mai mare parte luată în arendă. Firma deţinea şi 6.000 de oi, iar tranzacţia a inclus şi utilajele de la fermă", au declarat surse din piaţă, fără să dea mai multe detalii în legătură cu preluarea.

De cealaltă parte, Gheorghe Dume, director general al Avicola Călăraşi, companie parte a grupului Nutricom Olteniţa, a confirmat preluarea: "Tran­zacţia se ridică la 30.200 de lei". Dume nu a oferit mai multe explicaţii în legătură cu valoarea surprinzător de mică a tranzacţiei. Suma poate fi explicată prin faptul că Nutricom a preluat şi datoriile Aldis AP.

Divizia de agricultură a Aldis avea însă la sfârşitul anului 2010 datorii de circa 4 milioane de euro, în condiţiile unei cifre de afaceri de 2 milioane de euro. Businessul era însă în creştere cu 66% faţă de anul 2009, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Animalele şi suprafeţele de teren exploatate de Aldis AP valorează aproximativ 2 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Nutricom Olteniţa (NUTE), companie care a încheiat anul 2010 cu afaceri de 32 milioane de euro, este controlată de Agrigento Holdings, un offshore înregistrat în Cipru.

Renunţarea la divizia de agricultură vine la mai puţin de un an de la moartea lui George Naghi, fondatorul businessului, într-un accident nautic pe Dunăre. În urma accidentului a fost rănită şi Alina Naghi, soţia omului de afaceri, aceasta având nevoie de mai multe luni de spitalizare. Iniţial, după dispariţia lui Naghi, condu­cerea afacerii a fost preluată de Gina Naghi, fiica antreprenorului, şi de soţul acesteia. Ulterior, după ce a ieşit din spital, la frâiele producătorului de mezeluri s-a alăturat şi Alina Naghi.

După moartea lui George Naghi businessul cu mezeluri a dat primele semne de fragilitate la începutul acestui an, atunci când Aldis a anunţat autorităţile locale că va restructura 191 de angajaţi. În urma acestor concedieri, producătorul de mezeluri şi-a restrâns schema de personal cu aproximativ 15%, la circa 1.000 de oameni.

Aceasta a fost şi cea mai amplă reorganizare făcută de producătorul de mezeluri începând cu 2008, moment în care criza a început să afecteze economia românească. Oficialii Aldis au declarat la începutul anului că restructurarea afacerii vine pe fondul scăderii pieţei ca urmare a consumului redus şi a pieţei negre.

Aldis Călărăşi, companie care avea afaceri de 72,4 milioane de euro la sfârşitul anului 2010, intră în competiţie cu producători de mezeluri precum CrisTim, Caroli Foods sau Elit Cugir. Oficialii Aldis nu au comentat informaţiile.