Gerul transformă energia în aur curat: un MWh de „lumină“ a ajuns să coste şi 1.938 euro în Europa. România limitează exporturile

Autor: Roxana Petrescu 16.02.2012

Valul de frig care a lovit întreaga Europă a generat oportunităţi nesperate de afaceri pentru companiile locale de comerţ cu energie electrică, în contextul în care în Franţa de exemplu, MWh-ul de energie s-a tranzacţionat şi la un preţ de 1.938 de euro, mai mult decât o uncie de aur şi de 20 de ori mai mult faţă de preţul de vânzare de pe piaţa românească.

Nivelul de preţ atins în Franţa a fost o excepţie, fiind înregistrat pe data de 9 februarie în intervalul orar 10-11, şi a fost rezultatul unui deficit de energie cu care s-a confruntat piaţa franceză în contextul în care cea mai mare parte din încălzire este electrică.

România nu a rămas însă imună la această tendinţă de scumpire a energiei pe plan european dictată de tempertaurile foarte mici, exporturile ajungând în unele zile şi la peste 1.300 MW, cât capacitatea celor două reactoare de la Cernavodă.

Astfel, România a fost obligată să-şi ia măsurile necesare privind limitarea comerţului cu energie peste graniţe pentru a nu rămâne fără "lumină", piaţa locală fiind confruntată şi cu un deficit de energie hidro.