Alexandrescu, Alico: Avem nevoie de câteva principii de bază pentru noul sistem medical. Trebuie competiţie între privat şi stat

Autor: Ioana David 16.02.2012

Noua lege a sănătăţii trebuie construită în jurul câtorva principii de bază, cum ar fi competiţia între sistemul privat şi cel de stat, pluralitate serviciilor de asigurarăi medicale obligatorii şi libertatea de alegere a pacientului, a declarat joi Theodor Alexandrescu, Director General Alico Asigurari Romania, la conferinţa "Au pacienţii nevoie de o schimbare a sistemului de sănătate? Reforma, între responsabilitatea cheltuirii fondurilor şi nevoia de schimbare", organizată de Ziarul Financiar şi Alico.

Principiile de baza in constructia viitorului cadru al sistemului de sanatate din Romania trebuie sa se bazeze pe:

Trecerea graduala de la un sistem de contributii obligatorii catre un singur furnizor la un sistem combinat de contributii obligatorii si voluntare catre mai multi furnizori de asigurari de sanatate

Intr-o prima faza, trebuie mentinute contributiile obligatorii, dar se va trece de la un singur furnizor de asigurari de sanatate (CNAS) la mai multi furnizori. In faza urmatoare, contributiile obligatorii vor fi completate cu contributii voluntare, ponderea acestora din urma crescand gradual pana cand cuantumul lor va fi majoritar.

Un astfel de sistem va crea atat concurenta intre furnizorii de asigurari de sanatate, cat si intre furnizorii de servicii medicale, spre beneficiul final al pacientilor.

Viabilitatea financiara a noului sistem de sanatate, cu avantaje atat pentru bugetele publice cat si pentru sectorul privat. O simpla transferare a poverii financiare de pe umerii statului pe cei ai asiguratorilor privati, fara a oferi acestora din urma posibilitatea de a opera in conditii de profitabilitate, va face noul sistem inoperabil.

Libera alegere a pacientului in selectarea furnizorului de asigurări de sănătate, a declarat Alexandrescu.