Câţi bani trebuie să pui deoparte anual ca să ajungi la primul milion de euro?

Autor: Roxana Pricop 18.02.2012

Primul milion de euro este doar o chestiune de timp: trei zile pentru cel care va cumpăra vineri biletul de loterie cu numerele norocoase, trei ani pentru cel care îşi va vinde afacerea profitabilă de familie unui investitor strategic, sau douăzeci de ani pentru cel care va economisi anual câte 17.500 de euro la o dobândă fixă garantată de 10% pe an.

Un calcul ZF arată că o persoană care economiseşte anual 17.500 de euro, adică echivalentul unei sume lunare de 1.500 euro, timp de 20 de ani ar putea avea în conturi un milion de euro dacă plasează aceşti bani la o dobândă anuală de 10% garantată. Profitul obţinut în fiecare an este reinvestit. Calculul ZF este pur ipotetic având în vedere că pe un termen aşa de lung de timp nu există o garanţie reală că o un depozit la bancă sau un alt timp de instrument de economisire sau de investiţii poate livra constant timp de 20 de ani un randament anual de 10%.

Acţiunile de exemplu pot aduce şi profituri de 50% într-un an, pentru ca mai apoi să scadă puternic şi să şteargă din profiturile acumulate în mai mulţi ani.

Astfel că una dintre cele mai bune soluţii pentru a ajunge la primul milion de euro stă de fapt în combinarea mai multor instrumente de investiţii (acţiuni listate la bursă, fonduri de investiţii, depozite bancare) astfel încât la finalul anului profitul cumulat al tututor investiţiilor făcute să fie de 10%. Nici de această dată nu există însă o garanţie asupra câştigului.

Cu cât este mai tânără persoana în cauză, cu atât este mai bine ca ponderea investiţiilor în acţiuni să fie mai mare, pentru ca, odată cu înaintarea în vârstă, ponderea investiţiilor în acţiuni să scadă, iar ponderea investiţiilor în depozite bancare să crească. Este cunoscut faptul că persoanele tinere sunt mult mai tolerante la risc, îşi pot permite să piardă bani pentru că au în faţă ani buni de activitate în care îşi pot recupera pierderile.

Drumul spre primul milion de euro este presărat însă cu multe tentanţii. În afară de economii şi investiţii lunare, persoana în cauză trebuie să poarte tot timpul în minte că este vorba despre o investiţie pe termen lung şi că indiferent cât de tentant ar fi să lichideze investiţia mai devreme, trebuie să se gândească că este doar la câţiva ani distanţă de primul milion de euro.