Apple grăbeşte lansarea noului sistem de operare pentru Mac-uri din cauza Windows 8

Autor: Alexandru Stefan Matei 17.02.2012

Apple va lansa un upgrade al sistemului de operare pentru computerele Mac anul acesta, făcând laptopurile şi desktopurile să semene mai mult cu iPhone-urile şi iPad-urile, în condiţiile în care Microsoft se pregăteşte să lanseze noul Windows 8, scrie Bloomberg. O versiune preliminară a noului sistem, numit Mountain Lion, va fi pusă la dispoziţia dezvoltatorilor de soft astăzi, a declarat Phil Schiller, vicepreşedintele de marketing al Apple. El nu a dat detalii despre preţul noului soft ce va putea fi cumpărat online de pe site-ul Apple. Mountain Lion va fi lansat oficial la sfârşitul verii.

Ca şi predecesorul său, numit Lion, noul sistem de operare este făcut astfel încât utilizatorii de Mac-uri să aibă o experienţă asemănătoare cu cea a utilizatorilor de terminale mobile ale Apple. Windows 8, realizat astfel încât să funcţioneze atât pe sisteme clasice cu tastatură, cât şi pe tablete şi telefoane cu touchpad, este încercarea Microsoft de a reveni pe piaţa tabletelor precum iPad. Dacă de obicei Apple lansa o versiune îmbunătăţită a sistemului său de operare OS X o dată la doi ani, acum face acest lucru la doar şapte luni distanţă de la lansarea Lion.

Pe de altă parte, compania amerciană are probleme în China, în condiţiile în care retailerii din mai multe oraşe au primit în această săptămână instrucţiuni din partea autorităţilor să retragă iPad de la vânzare, potrivit presei locale, ca urmare a disputei în justiţie între firma chineză Proview şi Apple asupra mărcii iPad. Proview Technology, cu sediul în Shenzen, a câştigat la sfârşitul anului trecut un proces cu Apple, la un tribunal din Shenzen, privind dreptul asupra mărcii iPad. Apple a făcut apel împotriva acestei decizii, iar o audiere finală urmează să înceapă la Înalta Curte din Guangdong pe 29 februarie. Decizia acestei instanţe este finală, conform legislaţiei chineze.