Preşedintele Germaniei, cercetat pentru că a mers în vacanţă pe banii unor oameni de afaceri

Autor: Ana Borlescu 17.02.2012

Parchetul din Hanovra (nordul Germaniei) a anunţat joi că a cerut ridicarea imunităţii preşedintelui republicii, Christian Wulff, implicat de luni de zile într-un scandal privind acuzaţii de corupţie, relatează AFP.

Parchetul nu poate lansa procedurile împotriva preşedintelui republicii dacă deputaţii Bundestag-ului (camera inferioară a Parlamentului) nu îi ridică imunitatea.

"După o verificare exhaustivă a noilor documente şi evaluarea articolelor din presă, parchetul din Hanovra estimează că există fapte suficiente pentru suspiciuni de încălcări ale legii sau de beneficii de avantaje" ale lui Wulff, a explicat într-un comunicat parchetul din capitala regiunii Saxonia inferioară.

Wulff este criticat aspru de la jumătatea lunii decembrie de presa germană care îl acuză de a fi profitat de poziţia sa de lider al guvernului din Saxonia inferioară pentru a obţine avantaje financiare diverse, încercând apoi să ascundă aceste afaceri.

Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.

La mijlocul lunii ianuarie, justiţia germană a percheziţionat domiciliul fostului său purtător de cuvânt, concediat la 22 decembrie din cauza unor suspiciuni de corupţie pentru acte comise între 2007 şi 2009. El a fost atunci purtător de cuvânt al lui Wulff care era liderul guvernului regional.

În Germania, funcţiile preşedintelui sunt în principal onorifice, însă acesta este o autoritate morală.