Unu din cinci români care vor să plece la studii în străinătate alege cursuri de business

Autor: Adelina Mihai 21.02.2012

Programele de educaţie în domeniul afacerilor sunt căutate de 20% dintre tinerii români care vor să studieze în străinătate, potrivit unui studiu realizat de grupul de ONG-uri Educativa pe un eşantion de aproape 3.500 de tineri.

Respondenţii au participat la un târg în care universităţile străine şi-au prezentat oferta educaţională, Romanian International University Fair (RIUF), derulat toamna trecută.

"Vreau să urmez cursurile unui program de masterat în străinătate, specializat în domeniul economic, pentru că ofertele universi­tă­ţilor pe care le-am studiat sunt axate pe business case-uri, se pune accent pe partea practică decât pe cea teoretică. În plus, facultatea te ajută să îţi găseşti un program de internship şi oferă servicii de consiliere în carieră după absolvire - te învaţă, de exemplu, cum să-ţi construieşti un CV care să-ţi evidenţieze calităţile", spune Laura Neferu, 21 de ani, studentă în anul III la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice. Ea vrea să urmeze cursurile unui program de masterat în Marea Britanie sau în Olanda.

Pe următoarele locuri, în funcţie de interesul tinerilor români, se situează programele de studiu în domeniile IT&C şi marketing (17% fiecare), urmate de cel economic (16%), jurnalism (15%) şi limbi străine, management turistic, politică şi relaţii economice internaţionale (fiecare cu 14%).

Contabilitatea şi istoria sunt cele mai puţin căutate programe de către românii care vor să studieze în străinătate.

Principalul motiv pentru care românii vor să plece la studii în străinătate sunt oportunităţile sporite de peste hotare, fie ele educa­ţionale sau de carieră, calitatea învăţământului şi acumularea de experienţă profesională în străinătate.

Un procent de 6% dintre aceştia speră să găsească un trai mai bun în altă ţară, în timp ce 3% spun că îşi doresc să se dezvolte personal şi profesional, iar un procent similar spun că studiul afară le poate aduce un job mai bun. Printre alte motive menţionate se numără şi oferta educaţională mai largă (lipsa domeniului de studiu dorit din oferta universităţilor româneşti), perfecţionarea limbii străine sau diplome mai bine văzute.

În ceea ce priveşte ţările în care-şi doresc să studieze, 60% dintre tinerii români preferă Marea Britanie, în timp ce o treime din aceştia ar prefera Danemarca (32%), SUA (30%), Germania şi Olanda (fiecare cu 29%). România se află pe locul 6 în topul preferinţelor, întrucât numai unul din patru dintre vizitatorii la târg au spus că sunt interesaţi de studii în ţara natală.

Doar 4% dintre respondenţi au spus că nu s-ar mai întoarce deloc în ţară după finalizarea studiilor. Cei mai mulţi (61%) au spus ca s-ar întoarce pentru familie, prieteni, rude sau pentru România sau pentru un job bun sau dezvoltarea unei afaceri proprii (16%). Un procent de 9% din tinerii români îşi doresc să se întoarcă în ţară şi pentru a schimba ceva în mediul economic, politic şi social românesc.

În această primăvară va avea loc cea de-a zecea ediţie a RIUF, iar târgul de universităţi internaţionale se va desfăşura în Bucureşti (17- 18 martie), Timişoara (20 martie) şi Iaşi (22 martie). La această ediţie vor fi prezente universităţi din Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Danemarca, Suedia sau SUA.