Explozia de la Sighetu Marmaţiei ridică vălul de pe cele 41 de firme care distribuie gaz în ţară. Printre ele, şi constructori cu contracte de milioane de euro pe şosele

Autor: Andreea Mioara Neferu 21.02.2012

Un număr de 41 de firme printre care şi Distrigaz Sud Reţele sau E.ON Gaz Distribuţie, dar şi constructorii Tehnologica Radion (controlat de omul de afaceri Theodor Berna) sau Vega 93 (Corneliu Istrate) deţin licenţe pentru distribuţia gazului în o serie de localităţi din ţară, potrivit site-ului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).



"Autoritatea Naţională de Reglementare în do­me­niul Energiei dă licen­ţele pentru distribuţia de gaze. Condiţiile de acor­dare a licenţei pleacă de la avize tehnice şi ajung până la bonităţi financiare. Un cizmar, spre exemplu, nu poate să-şi facă firmă şi să înceapă distribuţia de gaze pur şi simplu. Tre­buie să aibă autorizaţii, iar angajaţii la fel, trebuie să fie autorizaţi", spune Iulian Rusu, purtător de cuvânt al ANRE, care preci­zează că existenţa unor firme care să se ocu­pe cu distribuirea gazelor este indispen­sabilă.

Tehnologica Radion, una dintre firmele care figurează pe site-ul ANRE ca având licenţă de distribuţie a gazului, este unul dintre cei mai mari constructori români. Anul trecut, spre exemplu, a câştigat un contract de circa 35 mil. euro pentru între­ţinerea infrastructurii gestionate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova. Compania cu afaceri de peste 141 mil. euro în 2010 a reuşit de asemenea să câştige anul trecut un contract de peste 100 mil. euro pentru lotul al doilea al autostrăzii Ti­mişoara - Lugoj după ce a contestat licitaţia.

Reprezentanţii comaniilor Tehnologica Radion şi Vega 93 nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a comenta de ce au ales să facă şi distribuţie de gaze, pe lângă activităţile uzuale de construcţii.

Firmele cu licenţă de distribuţie de gaz de la ANRE aduc gazul în localităţile care nu sunt deservite de cei doi mari distribuitori E.ON Gaz Distribuţie şi Distrigaz Sud Reţele. Aceste firme acţionează ca un intermediar între reţeaua naţională de transport deţinută de Transgaz şi reţeaua proprie, construită în localităţile pentru care realizează servicii de distribuţie, potrivit gandul.info.

Discuţiile privind firmele care deţin licenţe de distribuţie a gazului vin în contextul în care la finalul săptămânii trecute a avut loc o explozie într-un club din Sighetu Marmaţiei, pe fondul unei scurgeri de gaze care a provocat rănirea a 21 de persoane.

În acest oraş, firma Berg Sistem Gaz, în cadrul căreia administrator este Costin Berevoianu, consilier al primarului Ca­pitalei Sorin Oprescu, se ocupă cu distribuţia gazelor.

Iulian Rusu susţine că firma are licenţă de distribuţie a gazului din 2006, dar Primăria Sighetu Marmaţiei spune că a refuzat iniţial să-i acorde autorizaţie firmei Berg Sistem Gaz pentru că nu plătise taxa în acest sens, însă societatea a dat în judecată primăria, după care şi-a asumat un angajament de plată, potrivit Mediafax.

Primarul din Sighetu Marmaţiei Eu­genia Godja a declarat că, din câte ştie de la localnici, firma a făcut controale de rutină la consumatori şi a lăsat mesaje scrise la fiecare cetăţean la care au fost constatate probleme pentru a fi remediate.

În imobilul din Sighetu Marmaţiei în care a avut loc duminică explozia existau scurgeri de gaze şi luni. Primăria oraşului a avizat demolarea clădirii unde s-a produs explozia după ce reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii au solicitat o autorizaţie în acest sens, întrucât structura imobilului a fost avariată în deflagraţii.