Grecia, salvată în al 13-lea ceas cu un ajutor de 130 mld. euro. Băncile vor şterge 107 mld. euro din datoria statului elen, dar pachetul nu este de ajuns

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 21.02.2012

UPDATE: Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare şi unui efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, afirmă o sursă europeană, citată de AFP.



UPDATE 6: Investitorii nu sunt convinşi de noul acord al Greciei, iar bursele europene continuă să scadă

Bursele europene au continuat să scadă pe parcursul zilei de marţi, confirmând temerile analiştilor că investitorii se concentrează pe perspectivele negative ale economiei greceşti.


UPDATE 5: Premierul grec se declară "foarte satisfăcut" că a evitat în ultima clipă falimentul

Premierul grec Lucas Papademos s-a declarat marţi "foarte satisfăcut" că a putut obţine promisiunea unui plan de salvare fără precedent pentru a evita falimentul ţării sale şi a dat asigurări că reformele promise în schimb vor fi realizate după alegeri, relatează AFP.


UPDATE 4: Declaraţia comună a miniştrilor de finanţe din zona euro. Vedeţi documentul aici



UPDATE 3. Băncile vor şterge 107 miliarde de euro din datoria Greciei, conform noului acord


UPDATE 2:


Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi, au anunţat mai multe surse europene, relatează AFP.

"Miniştrii (de Finanţe din zona euro) redactează declaraţia finală", a anunţat un oficial european, după ce a anunţat că forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, după mai bine de 12 ore de negocieri intense.

Cu ajutorul acestui ajutor fără precedent, Grecia urmează să fie în măsură să ramburseze o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite intrarea în faliment.

Atena a îndeplinit, pe hârtie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigenţele creditorilor săi publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coaliţiei guvernamentale, un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro).

Negocierile au durat atât de mult deoarece principalii finanţatori ai Greciei au relevat că sunt necesari câteva miliarde de euro în vederea reducerii datoriei ţării la 120% din PIB până în 2020, aşa cum doreau Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi anumite ţări din zona euro, ca Germania şi Luxemburg.

În final, planul de salvare va permite reducerea îndatorării la nivelul de 120,5% până în 2020, de la 160% cât este în prezent, a subliniat o sursă guvernamentală europeană.