Ministerul Muncii: Beneficiarii POSDRU trebuie să declare pe propria răspundere că nu au mituit funcţionarii publici

Autor: Adelina Mihai 21.02.2012

Beneficiarii care au câştigat proiecte finanţate din fondurile europene pentru resurse umane (prin programul POSDRU) trebuie să depună câte o declaraţie pe propria răspundere care să ateste că nu au oferit mită funcţionarilor publici care le-au evaluat sau verificat cererile de finanţare sau de rambursare.

"Ca o măsură anti-fraudă, toţi beneficiarii trebuie să declare pe propria răspundere că nu au oferit şi nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite niciunui funcţionar public din cadrul AM POSDRU (autoritatea de management care gestionează programul- n.red.) şi OIR (organismele intermediare regionale ale programului- n.red.), în legatura cu depunerea aplicaţiilor de proiecte şi pentru procesarea cererilor de rambursare", se arată într-un comunicat transmis aseară de Ministerul Muncii.

De asemenea, pe site-ul programului POSDRU, www.fseromania.ro, se introduce domeniul "Registrul unic al cererilor de rambursare şi al cererilor de prefinanţare", pentru procesarea cererilor de rambursare şi plăţile către beneficiari în termen de 45 de zile calendaristice, cum e stipulat în lege.

Mai mult, începând cu 1 martie, AMPOSDRU şi OIR-urile trebuie să acorde audienţe în fiecare zi de joi, începând cu ora 12. Tot de la această dată vor funcţiona şi birourile de sprijin (Help-desk-uri, în cadrul Autoritatii de Management şi la Organismele Intermediare), potrivit Ministerului Muncii.

"Reamintim diferenţa dintre întreruperea plăţilor şi suspendarea programului POSDRU. Întreruperea rambursărilor de la Comisia Europeană este o procedura uzuală, pe termen scurt, o măsură de precauţie a Comisiei Europene, care se ridică imediat ce statul membru corectează deficienţele. Suspendarea presupune blocarea întregului program. În acest moment, AMPOSDRU face plăţi către beneficiari de la bugetul de stat, iar procedura de selecţie a proiectelor se desfăşoară normal. Conducerea AMPOSDRU face eforturi ca, până la mijlocul lunii martie, să ducă la capăt toate recomandările, astfel încât Comisia Europeană să reia rambursările în cadrul acestui program", se mai arată în comunicatul de la Ministerul Muncii.

"Managementul defectuos" al POSDRU a determinat Comisia Europeană să întrerupă plăţile pentru proiectele finanţate din fondurile europene pentru resurse umane.

Peste 2.000 de proiecte finanţate prin acest program se află în prezent în curs de implementare, în care lucrează peste 20.000 de oameni pe salarii de 2.000- 3.000 de euro net pe lună. România trebuie să absoarbă 700 mil. euro din rambursările făcute prin POSDRU în 2012, pentru că altfel riscă dezangajarea sumelor necheltuite.

Premierul Ungureanu a cerut demisia lui Carmen Ionel, cea care a fost şefa AMPOSDRU (autoritatea de management care gestionează 4,25 mld. euro din fondurile europene pentru HR), ca urmare a unui raport de audit care a depistat probleme de management. Ea a fost înlocuită de Carmen Roşu, un executiv din Ministerul de Finanţe.

Din 2008 (primul an când s-au făcut plăţi din fondurile europene pentru HR ) şi până în prezent, rambursările de la Comisia Europeană au fost de aproape 200 de milioane de euro.