O scrisoare secretă care circulă la Bruxelles arată că sunt şanse mici ca noul acord al Greciei să dea roade

Autor: Alexandru Matei 21.02.2012

Europa nu mai neagă efectele devastatoare ale austerităţii asupra Greciei şi abilitatea redusă a ţării de a reveni pe creştere economică drept urmare a tăierilor de cheltuieli făcute, scrie Business Insider.

Site-ul citează un articol din Financial Times care prezintă detaliile unui memo confidenţial de zece pagini ce a ajuns în faţa celor mai importanţi politicieni europeni şi care prezintă cu realism situaţia în care se află Grecia.

Grecia, salvată în al 13-lea ceas cu un ajutor de 130 mld. euro. Băncile vor şterge 107 mld. euro din datoria statului elen, dar pachetul nu este de ajuns

Documentul avertizează că cele două principii de bază ale noului acord ar putea fi în conflict. Impunerea de măsuri de austeritate Greciei ar putea duce la creşterea nivelului datoriei publice, în timp ce procesul de restructurare a datoriilor deţinute de investitorii privaţi ar putea ţine departe ţara de pieţele financiare speriind viitorii investitori.

"Ar putea fi nevoie de susţinere financiară în condiţii adecvate din partea sectorului oficial", conform documentului.

Mai mult, toate estimările economice luate în calcul în prezent sunt prea optimiste. Aşteptările cu privire la reducerea datoriilor Greciei sunt de asemenea supraestimate.

"Datoria Greciei va ajunge la un maxim de 178% din PIB în 2015. După ce creşterea economică va reveni, ţintele fiscale vor fi atinse, iar procesul de privatizare va decurge normal, datoriile vor începe să scadă încet. Acestea vor ajunge la 160% din PIB în 2020, mult peste ţinta de 120% din PIB stabilită de liderii europeni", scrie jurnalistul de la Financial Times Peter Spiegel.

"Necesarul de finanţare până în 2020 va ajunge probabil la 245 de miliarde de euro. În scenariul în care reducerea decalajului de competitivitate va duce la creştere economică puternică, datoria se va îndrepta către ţintele din scenariul de bază, dar doar spre sfârşitul anilor 2020.