O biografie incendiară lansată simultan în România şi alte 13 ţări

Autor: Ziarul de Duminica 24.02.2012

O carte bombă se va afla din 1 martie în librăriile din Romania, una dintre cărţile cele mai tăinute ale momentului: biografia lui Vladimir Putin. Cartea supriză va fi publicată cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, care au loc pe 4 martie.

Primele zvonuri legate de existenţa acestui manuscris au apărut anul trecut, în octombrie, la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt. International Literary Agency din Londra a prezentat proiectul unei biografii scrise de jurnalista Masha Gessen pe baza unor surse pe care nici un alt scriitor sau jurnalist nu le mai accesase până atunci.
							

"OMUL FĂRĂ CHIP. Incredibila ascensiune a lui Putin" este o carte lucidă şi necruţătoare despre istoria Rusiei din momentul în care Putin a intrat în scena politică, despre ascensiunea politică a acestuia şi despre cursul pe care l-a luat istoria din acel moment.

Manuscrisul a fost şi este confidenţial până la ora actuală. Numărul celor care l-au citit este extrem de mic: 17 editori au cumpărat drepturile de a publica această carte. 14 dintre ei o au ales să facă acest lucru simultan, dar niciunul nu are voie să dezvăluie nici măcar un rând din carte înainte de 1 martie, ziua lansarii oficiale în SUA, Marea Britanie, România, Germania, Italia, Spania, Croaţia, Olanda, Franţa, Polonia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda.

Născută în Rusia la 13 ianuarie 1967, Masha Gessen este jurnalistă şi autoare americană. S-a mutat în SUA împreună cu familia. Se reîntoarce la Moscova - unde şi locuieşte la ora actuală - în 1991. Scrie atât în rusă, cât şi în engleză şi publică în mod constant în The New Republic, New Statesman, Granta şi Slate. Masha Gessen este corespondentul rus pentru publicaţia US News & World Report.

A documentat solid volumul, recurgând la numeroase interviuri, articole şi reportaje, la biografii oficiale sau nu, la cărţi de memorii, emisiuni radio şi tv, acte, contracte, transcrieri de discuţii, înregistrări video şi audio. A trăit istoria pe care o descrie "la prima mână".

Vladimir Putin, fost ofiţer KGB, avea să fie propulsat în anul 2000 în fruntea Rusiei, într-un moment de disperare, de camarila lui Boris Elţîn. Aparent lipsit de charismă şi fără vreun program politic coerent, Putin se va desprinde curând de tutelă. Dovedind că nu este omul de paie pe care şi-l doriseră promotorii săi, va începe să conducă ţara cu mână de fier.

Povestea lui Putin se împleteşte cu istoria contemporană a Rusiei şi mai ales a unui oraş emblematic pentru această istorie: Sankt Petersburg. Metropola rusă va fi martoră, odată cu despărţirea de trecutul sovietic, la ascensiunea unui ofiţer KGB ajuns viceprimar, apoi şef al FSB (urmaşă a poliţiei secrete sovietice) şi în cele din urmă preşedinte al celei mai întinse ţări din lume.

Povestea lui Putin nu s-a terminat. Poate că abia începe...

Nu lipsesc nici studiile de caz: aflăm, printre multe altele, povestea Mariei Salie, o disidentă din Sankt Petersburg obligată să fugă de furia lui Putin, a oligarhului Berezovski, omul aflat în spatele ascensiunii preşedintelui, a primarului Sobceak, răpus de un atac de cord suspect, a Anei Politkovskaia, jurnalistă antisistem asasinată, ori istoria doborârii celui mai bogat om din Rusia, fostul patron al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski. Aruncăm o privire în culisele conflictului din Cecenia, ale atentatelor de la Moscova şi Beslan şi al naufragiului submarinului Kursk, tot atâtea momente negre pentru istoria recentă a Rusiei.