500 oameni şi planuri de export în SUA şi Asia pentru o fabrică de panouri solare din Timişoara

Autor: Roxana Petrescu 23.02.2012

În urmă cu aproximativ un an, grupul spaniol Siliken, un business de circa 500 de milioane de euro specializat în producţia de panouri solare, începea activităţile într-o fabrică în Timişoara, după o investiţie de aproape 5 milioane de euro.



Între timp, spaniolii şi-au dublat numărul de angajaţi, capacitatea unităţii a crescut, iar costurile de producţie sunt atât de bune în România încât chiar şi piaţa asiatică ar putea deveni o ţintă de export.

Totodată, Siliken nu exclude investiţii proprii în parcuri solare, domeniu considerat de mulţi specialişti ca fiind noul boom al energiei verzi, după eoliene.

Aceasta este a doua fabrică de panouri solare anunţată în România, după ce în vara anului 2010, grupul Renovatio cu acţionari înregistraţi în Cipru a investit la Satu Mare 10 milioane de euro într-o unitate de producţie, proiectată mai ales pentru piaţa externă.

Deşi în România abia acum se conturează piaţa energiei solare, unităţile de producţie au devansat practic primele investiţii în proiecte propriu-zise.

Lucrurile stau complet diferit faţă de energia eoliană, unde deja au fost ridicate turbine în valoare de 1,5 miliarde de euro care au împânzit zona Dobrogei, dar niciuna dintre aceste "mori de vânt" nu a fost produsă în România.

Costurile de aici ne fac competitivi oriunde

"Am început producţia la începutul lui 2011. Decizia de a investi în România a făcut parte din planurile de dezvoltare ale grupului pentru 2011", explică reprezentanţii Siliken.

Potrivit unei prezentări a companiei, la momentul deschiderii fabricii din Timişoara, lucrau circa 200 de angajaţi în trei schimburi, unitatea având 4 linii de producţie de 50 de MW anual.

Unitatea este localizată pe platforma Incontro, în locul unei foste fabrici deţinute de Geox, companie cunoscută mai ales pentru producţia de încălţăminte. Valoarea investiţiei a fost de circa 5 milioane de euro, iar printre atuurile locale, care au fundamentat decizia spaniolilor de a veni aici, s-au numărat poziţia geografică a României, forţa de muncă bine pregătită şi ieftină, dar şi legăturile bune cu Spania.

"România oferă o legătură excelentă între calificarea oamenilor pe care îi angajăm şi producţia la un cost competitiv. Acest lucru ne permite să fim competitivi în orice piaţă din lume, dar cu un produs european", mai spun reprezentanţii Siliken.

De altfel, potrivit presei din Timişoara, decizia spaniolilor de a veni în România s-a produs în contextul în care piaţa iberică de regenerabile a înregistrat mari probleme generate de criză, pe când în România energia verde abia prindea aripi.

De la 200 la 500 de oameni

În momentul deschiderii, unitatea din Timişoara avea 200 de angajaţi şi o capacitate de producţie de circa 200 MW cu patru linii de fabricaţie.

În prezent, personalul fabricii s-a dublat, iar planurile de extindere vizează chiar investiţii în proiecte proprii pentru producerea energiei solare. Totodată, surse din piaţă spun că angajările continuă şi în acest moment, fiind căutaţi operatori tehnici de producţie. Salariile sunt însă mici, numai de 1.000 de lei brut, însă nu sunt sub media pieţei, având în vedere că ele sunt pentru muncitori necalificaţi.

"În acest moment, avem 472 de oameni care lucrează direct sau indirect pentru noi. Capacitatea maximă de producţie este de aproximativ 310 MW", au mai precizat reprezentanţii companiei.

Cu panoul made in Timişoara pe piaţa din Asia

La fel ca şi în cazul investiţiei din Satu Mare, cea mai mare parte a producţiei de panouri solare din Timişoara este exportată.

"Cea mai mare parte a producţiei Siliken din România este exportată, dar cu toate acestea avem câteva tranzacţii şi pe piaţa locală. Centrul de producţie din România este fundamental pentru noi din moment ce de aici exportăm în întreaga Europă. Mai mult, nu excludem posibilitatea de a exporta produsele realizate în România pe pieţele din SUA şi Asia", au mai precizat reprezentanţii Siliken.

Totodată, spaniolii spun că nu exclud să investească într-un proiect propriu de energie solară în România, în contextul în care compania a mai realizat astfel de investiţii la nivel european.

Potrivit datelor Transelectrica de pe 10.02.2012, în acest moment 53 de proiecte solare au contractele de racordare la reţea, adică se pot începe lucrările la ele. Capacitatea totală a acestor proiecte este de circa 222 MW, ceea ce înseamnă investiţii de aproape 550 de milioane de euro. Dintre acestea, datele Transelectrica arată că 15 proiecte cu o capacitate totală de 64 MW au ca dată de punere în funcţiune anul acesta, investiţiile urmând a se ridica la 160 mil. euro.