Petrom şi Exxon au descoperit în Marea Neagră gaze care ar putea valora 14 miliarde de dolari

Autor: Roxana Petrescu 23.02.2012

Petrom şi Exxon au dat de 84 de miliarde de metri cubi de gaze, consumul României pe 6 ani sau 14 mld. $. Vestea proastă este că producţia ar putea începe abia în zece ani.

În afară de rezultatele record anun­ţate ieri, Petrom a mai lansat o veste care ar putea remodela întreaga industrie extractivă locală: datele preliminare arată că în adâncurile Mării Negre, în perimetrul Neptun, unde cea mai mare companie din România lucrează cu gigantul american ExxonMobil, s-ar putea ascunde un zăcământ de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi.

România a consumat anul trecut circa 14 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că numai descoperirea din Marea Neagră ar putea alimenta piaţa internă pentru 6 ani de zile.

Pe de altă parte, o cantitate de 84 de miliarde de metri cubi de gaze ar putea însemna independenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe o perioadă mai mare de 25 de ani.

La un preţ de 162 de dolari pe mia de metri cubi, cele 84 de miliarde de metri cubi ascunse în adâncurile Mării Negre ar valora circa 14 miliarde de dolari. Acesta este preţul recomandat de ANRE la care Petrom şi Romgaz îşi vând producţia de gaze în România.

La preţul internaţional, care anul trecut a fost de 438 de dolari pe mia de metri cubi, punga de gaze descoprită de Petrom şi Exxon valorează 37 de miliarde de dolari.

Mai mult, aceste date publicate de Petrom vin în contextul în care, potrivit estimărilor disponibile, rezervele sigure de gaze ale României mai ajung pentru circa 10 ani de zile în ritmul de extracţie actual.

Exploatarea începe abia peste 10 ani

Care este însă vestea proastă legată de această posibilă descoperire istorică? Producţia ar putea începe abia în zece ani de zile.

"Sonda de explorare a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 70,7 metri, rezultând o estimare preliminară privind acumularea de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt în curs de finalizare", au anunţat reprezentanţii Petrom şi ExxonMobil, printr-un comunicat care a oprit ieri de la tranzacţionare acţiunile Petrom.

Sonda de explorare, Domino-1, ope­rată de ExxonMobil, reprezintă prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre şi are o adâncime totală de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

Rezultatele bune obţinute din această primă sondă îi împing pe cei doi investitori să meargă mai departe cu programul de cercetări al Mării Negre astfel că anul acesta ar putea începe un nou program de achiziţie seismică 3D, fază în care practic se face o radiografie a adâncurilor în vederea indentificării potenţialelor rezerve de petrol şi gaze.

"Deocamdată nu putem spune care ar fi rezervele sau măcar resursele acestei acumulări. Urmează să interpretăm datele, să facem alte achiziţii seismice, iar pe baza informaţiilor noi pe care le vom descoperi vom decide dacă începem sau nu dezvoltarea comercială. Prima producţie o vom vedea probabil la sfârşitul decadei, iar până atunci va fi nevoie de investiţii de miliarde de euro", a explicat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Potrivit unor estimări recente lansate de ExxonMobil, investiţiile totale pentru dezvoltarea zăcământului din perimetrul Neptun ar putea ajunge la 3-10 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai costisitoare expediţie făcută vreodată cu adâncurile României.

Cum a început totul

La finele anului 2008, Petrom a anunţat încheierea unui parteneriat cu ExxonMobil pentru lucrări de explorare în perimetrul Neptun, unul dintre cele două perimetre pe care compania românească le are concesionate în Marea Neagră, care are o suprafaţă de 9.900 de kilometri pătraţi.

În vara anului 2009, cei doi petrolişti aduc în Marea Neagră un vapor de 160 mil. dolari pentru a începe programul de achiziţie seismică 3D, prima fază a lucrărilor de explorare.

Practic, în această etapă s-a făcut un fel de radiografie tridimensională a straturilor geologice din Marea Neagră pe care posibilele zăcăminte de hidrocarburi apar sub forma unor pahare întoarse.

Radiografiile nu arată însă dacă acele pahare sunt pline sau nu cu petrol şi gaze, pentru a vedea acest lucru fiind necesară forarea unor sonde de explorare.

În vara anului trecut, Petrom şi Exxon au anunţat luarea deciziei de a fora prima sondă de explorare de apă adâncă din apele româneşti ale Mării Negre, semn că acele "pahare întoarse" au apărut pe radiografiile făcute şi că ele sunt destul de importante pentru ca operaţiunile să meargă mai departe. Astfel, la începutul acestui an s-a dat startul lucrărilor la sonda de mare adâncime Domino-1.

Pentru a face această sondă, cele două companii petroliere au adus un vas gigantic, Deepwater Champion, cu o lungime de 229 de metri, construit în şantierele din Coreea de Sud, dar proiectat special pentru Marea Neagră, care poate fora până la o adâncime de 3.000 de metri şi a cărui valoare este de un miliard de dolari. Pentru fiecare zi de lucru a acestui monstru marin, Petrom şi ExxonMobil scot din buzunare un milion de dolari, în total pentru realizarea sondei Domino-1 fiind necesare 90 de zile. Cheltuiala pare însă a merita ţinând cont de dimensiunea estimată a zăcământului de gaze descoperit.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, va fi prezentă săptămâna viitoare 28-29 februarie la evenimentul ZF Power, cel mai puternic eveniment de energie din România.