Comisia Europeană a tăiat prognoza de creştere economică a României la 1,6% faţă de 2,1%

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 23.02.2012

Comisia Europeană (CE) a revizuit prognoza privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României pentru acest an la 1,6%, faţă de estimarea de 2,1% înaintată în toamnă, în principal din cauza efectelor negative generate de turbulenţele de pe pieţele financiare şi de criza din zona euro.

De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evoluţia PIB în zona euro în acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state să implementeze măsuri de austeritate nefavorabile creşterii economice.

Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, CE anticipează stagnare economică în acest an.

Executivul UE anticipează că economia românească va avea de suferit în acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul şi scăderea cererii din zona euro, principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Totodată, PIB-ul din 2011, cu o creştere estimată de 2,5%, a fost sprijinit în prima parte a anului de cererea solidă pentru exporturi către zona euro şi, în semestrul al doilea, de recolta agricolă foarte bună, se arată în prognoza economică publicată joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce în acest an aceleaşi contribuţii pozitive la creşterea economică.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.

Pentru acest an, FMI estimează un avans economic de 1,5-2% în România, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.

CE anticipează că principalul motor de creştere econmică al României va fi în acest an cererea internă, deşi populaţia va continua să treacă printr-o perioadă de ajustare financiară în primul semestru.

Comisia mizează în acest an în privinţa României pe scăderea şomajului şi pe inflaţia mai redusă, care ar trebui să sprijine consumul din sectorul privat.

Executivul UE a redus prognoza privind inflaţia din 2012 la 3%, de la 3,4% în toamnă, cu un minim de 2,1% la nivelul primului trimestru. În trimestrul al doilea, indicatorul ar urma să crească la 2,4%, pentru a ajunge la 3,9% în trimestrul al treilea şi 3,6% în ultimele trei luni ale anului, estimează CE.

"Inflaţia de la sfârşitul anului trecut a fost foarte apropiată de intervalul ţintit de BNR, de 3% plus/minus un punct procentual. Inflaţia este aşteptată să-şi continue scăderea în prima jumătate a lui 2012, înainte de a începe din nou să crească în a doua jumătate, rămânând însă în intervalul ţintit de BNR. Pe termen mediu, riscurile faţă de prognoza inflaţiei par înclinate către creştere, deoarece pieţele din sectorul energetic trebuie dereglementate, iar alte preţuri administrate trebuie de asemenea crescute", se spune în raportul Comisiei.

Rata anuală a inflaţiei a atins în ianuarie un nou minim istoric, de 2,72%, după ce preţurile de consum au crescut cu numai 0,36%, potrivit datelor prezentate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică.

Cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României indică un minim al inflaţiei la finalul primului trimestru, când rata anuală este estimată la 2%.

Banca Naţională a României a ridicat prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază, şi estimează pentru 2013 o creştere a preţurilor decembrie la decembrie de 3%, a anunţat la 7 februarie guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Consumul din sectorul public nu va avea o contribuţie notabilă la creşterea economică din acest an, deoarece este afectat de procesul de consolidare fiscală, anticipează CE.

Totuşi, Comisia consideră că investiţiile publice vor juca un rol cheie în acest an în România, sprijinite de îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.

Investiţiile din sectorul privat vor fi mai reduse decât proiecţiile anterioare din cauza gradului mai ridicat de nesiguranţă perceput atât pe plan local, cât şi pe plan mondial. CE anticipează că unele investiţii private planificate pentru începutul acestui an ar putea fi amânate pentru al doilea semestru sau chiar pentru 2013.

Prognoza de creştere economică pentru 2012 este însoţită de riscuri care înclină în direcţia negativă. Printre acestea se numără: incertitudinile persistente de pe pieţele financiare şi eventuale incidente privind datoriile de stat de la periferia zonei euro, care ar trage în jos cerşterea economică a României; situaţia financiară a populaţiei, cuplată cu standardele mai dure de creditare, care ar putea rezulta într-o consum sub aşteptări în sectorul privat, se spune în raportul CE.

Pe de altă parte, creşterea economică ar putea fi sprijinită de o eventuală contribuţie mai ridicată a investiţiilor faţă de cea proiectată în scenariul de bază al Comisiei, datorată probabil unei mai bune absorbţii a fondurilor europene, cât şi de posibile derapaje fiscale preelectorale, care ar putea majora contribuţia consumului intern la creşterea economică dincolo de cifrele estimate de CE, se arată în raport.