Românii joacă milioane de euro pe aur la Sibiu

Autor: Adrian Cojocar 25.02.2012

Creşterea puternică a preţului aurului de la începutul anului şi mirajul îmbogăţirii rapide au făcut ca români să mizeze tot mai mulţi bani pe aprecierea cotaţiei aurului la bursa din Sibiu, acolo unde metalul galben a triplat banii speculatorilor în mai puţin de două luni de la începutul anului.

Săptămâna aceasta de exemplu, într-o singură zi speculatorii de la bursa din Sibiu au plasat în contracte pe aur prin circa 400 de tranzacţii 2,2 mil. lei (514.000 de euro).

Aceşti bani reprezintă valoarea marjei pe care trebuie să o depună ca garanţie în contul tranzacţiilor în valoare de aproape 13 mil. euro pe care le-au derulat miercuri cu contracte pe aur (simbol bursier SIBGOLD). Aceste contracte au la bază preţul la termen al aurului de pe bursa din Londra (London Metal Exchange). La o variaţie de 1% a preţului aurului deţinătorii unui astfel de contract, care costă în jur de 65 de lei, pot să câştige sau să piardă 25% din bani.

De la începutul anului preţul aurului s-a majorat cu 13,7% şi se tranzacţionează în prezent în jurul a 1.780 de dolari/uncie, ceea ce înseamnă că cine ar fi cumpărat la începutul anului un contract la termen pe aur obţinea un câştig de circa 240%. Numărul de contracte tranzacţionate pe bursa din Sibiu s-a triplat în februarie faţă de luna similară a anului trecut, după ce în ianuarie volumele au urcat de 2,6 ori.