În Venezuela benzina costă echivalentul a 16 bani/litru. Top 10 al ţărilor cu cea mai ieftină benzină din lume

Autor: Alexandru Matei 01.03.2012

În timp ce toată America şi Europa se plâng de creşterea preţului benzinei, locuitorii anumitor ţări au privilegiu de a face plinul fără a resimţi o lovitură puternică în buget, scrie Business Insider.

În aceste ţări preţul combustibililor este ţinut la valori reduse de subvenţiile acordate de guvernele care obţin zeci sau sute de miliarde de dolari din exporturile de petrol.

Dar de cele mai multe ori tot cei bogaţi profită de această situaţie, pentru că săracii nu îşi permit o maşină.

FMI estimează că în Africa cei mai bogaţi 40% din oameni beneficiază de 65% din subvenţii. Numai 8% din subvenţiile pentru carburanţi în valoare de 410 miliarde de dolari acordate în întreaga lume au ajuns la cei mai săraci 20% dintre oameni.

10. Algeria - 0,32 dolari/litru (1,04 lei/litru)
Algeria are a treia cea mai mare rezervă de petrol dintre ţările africane, fiind depăşită doar de Libia şi Nigeria. Industriile ţării sunt în mare parte naţionalizate, iar guvernul restricţionează importurile, privatizările şi implicarea străină. 60% din veniturile Algeriei provin din petrol.

9. Oman - 0,32 dolari/litru (1,04 lei pe litru)
Oman are cele mai mari rezerve dintre ţările din Golful Persic ce nu fac parte din OPEC (cartelul celor mai importante ţări producătoare şi exportatoare de petrol). Producţia sa de petrol a crescut cu 20% comparativ cu 2007, iar 47% din PIB au provenit din exporturile de petrol şi gaze.

8. Egipt - 0,30 dolari/litru (0,97 lei/litru)
Egiptul este un producător important de petrol şi are cea mai mare capacitate de rafinare din Africa. Pe viitor gazul natural va fi o sursă importantă de venituri ca urmare a internsificării exporărilor.

7. Qatar - 0,24 dolari/litru (0,78 lei/litru)
Qatarul este cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat şi al 16-lea mare producător de petrol din lume. Consumul intern de petrol al Qatarului s-a triplat din 2000 ca urmare a creşterii economiei şi a preţului redus al combustibililor subvenţionaţi de stat.

6. Kuwait - 0,22 dolari/litru (0,71 lei/litru)
Kuwaitul are a şasea cea mai mare rezervă de petrol din lume. Dependenţa ţării de petrol este maximă în condiţiile în care 95% din veniturile statului provin din această sursă.

5. Bahrain - 0,21 dolari/litru (0,68 lei/litru)
Bahrainul are rezerve mici de petrol comparativ cu vecinii săi din Golful Persic şi încearcă să îşi diversifice economia. În ultimii ani s-a transformat într-un centru financiar important pentru regiune.

4. Turkmenistan - 0,19 dolari/litru (0,61 lei/litru)
În Turkmenistan proprietarii de automobile au garantaţi în fiecare lună 120 de litri de benzină, ceea ce face ca preţul şi aşa mic să nu mai aibă nicio relevanţă pentru unii şoferi.

3. Libia - 0,14 dolari/litru (0,45 lei/litru)
În timpul războiului civil de anul trecut împotriva regimului Gadhafi o mare parte din infrastructura petrolieră a ţării a fost avariată, dar noua administraţie estimează că până în vara acestui an ţara va produce petrol la capacitate maximă.

2. Arabia Saudită - 0,13 dolari/litru (0,42 dolari/litru)
Arabia Saudită cheltuie anual circa 13,3 miliarde de dolari pentru a subvenţiona preţul benzinei şi al motorinei.

1. Venezuela - 0,05 dolari/litru (0,16 bani/litru)
Cu alegeri electorale în octombrie, preşedintele venezuelean Hugo Chavez cu siguranţă nu poate umbla la preţurile combustibililor. Ultima dată când guvernul a încercat acest lucru, în 1989, au avut loc revolte. Aşadar, cel mai probabil venezuelenii vor continua să plătească mai mult pe un litru de apă decât pentru unul de benzină mulţi ani de acum încolo.