Băsescu: Serbia a trecut deja; s-au rezolvat problemele

Autor: Mediafax 01.03.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor de la Belgrad, că problema cu Serbia privind minorităţile s-a rezolvat şi, chestionat dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei, a răspuns: "Serbia a trecut deja".

Şeful statului român a făcut aceste declaraţii la sosirea la reuniunea Consiliului European.

"Serbia a trecut deja", a spus Băsescu, fiind întrebat de reporterul RTS (postul public de televiziune de la Belgrad) dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei.

De asemenea, întrebat dacă "problema cu minorităţile" s-a rezolvat, preşedintele român a spus "da", zâmbind larg către jurnaliştii sârbi.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse europene.

Potrivit surselor, textul protocolului a fost convenit în formă finală în cursul nopţii.

Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.

Semnarea a avut loc la Comisia Europeană. Semnarea acestui protocol a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.

România a blocat marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Miniştrii Afacerilor Externe din statele UE au recomandat, marţi, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a lua o decizie formală. "Miniştrii recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut", conform unui comunicat al UE. "România a blocat un acord imediat", anunţau surse diplomatice.

Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27. Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc "discuţii" zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă. "Dar s-a degajat totuşi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului", a adaugat ministrul danez.

România a exercitat presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, a explicat un diplomat european, care a catalogat drept "o surpriză" opoziţia Bucureştiului.