Cătălin Spătaru, "regele asfaltului din Argeş", arestat pentru 20 de zile

Autor: Mediafax 06.03.2012

Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cercetat în dosarul privind un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost arestat pentru 20 de zile, în noaptea de luni spre marţi.

Decizia de arestare preventivă pentru 20 de zile a lui cătălin Spătaru a fost luată, în noaptea de luni spre marţi, de către Tribunalul Mehedinţi, mandat de arestare preventivăfiind emis şi pe numele unui bărbat din Strehaia, Mihai Ion, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Omul de afaceri Cătălin Spătaru a aşteptat la Tribunalul Mehedinţi deizia magistraţilor, împreună cu avocatul său, după pronunţarea sentinţei fiind dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi.

La ieşirea din Tribunalul Mehedinţi, Spătaru nu a făcut nicio declaraţie presei, dar le-a spus însă fratelui său şi rudelor care îl aşteptau 'să stea liniştiţi".

Avocatul omului de afaceri, Bebe Dana, a declarat că va formula recurs la decizia Tribunalului Mehedinţi de arestare preventivă.

"Nu sunt indicii temeinice, (n.r. - pentru arestare), tocmai de aceea vom face recurs", a spus Bebe Dana.

Celălalt băbat care a fost arestat preventiv, Mihai Ion, din Strehaia, a părăsit Tribunalul Mehedinţi, după ce audierile s-au încheiat şi nu s-a mai întors la pronunţarea soluţiei, decizia judecătorului fiind aşteptată de avocatul său.

Avocatul lui Mihai Ion, Sorin Crudiu, a declarat, la rândul său, recurs în cazul clientului său.

"Nu s-a mai întors, probabil se va preda mâine ( n.r. - marţi)", a mai spus avocatul lui Mihai Ion.

În cazul altor patru persoane prezentate de procurorul DIICOT, luni, în faţa Tribunalului Mehedinţi, cu propunerea de arestare preventivă, judecătorul a respins propunerea, aceştia primind interdicţia de a părăsi localitatea Strehaia pentru următoarele 30 de zile, cu excepţia cazurilor în care vor fi chemate la şedinţele din proces.

Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cunoscut drept "regele asfaltului din Argeş", cercetat şi dat în consemn la frontieră în dosarul privind un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost reţinut, duminică, pentru 24 de ore.

Anchetatorii i-au confiscat omului de afaceri două maşini - un Mercedes X 6 şi un Audi A 6. Cu una dintre maşini, respectiv cu autoturismul Mercedes, Săptaru venise la audieri la DIICOT, iar cu cealaltă maşină au ajuns la DIICOT rude ale acestuia.

Cătălin Spătaru s-a prezentat, duminică, la sediul DIICOT Mehedinţi.

Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, Petri Althamer, pe numele lui Spătaru fusese emisă o citaţie în care acesta era chemat la audieri duminică la prânz.

Spătaru şi liderii grupului infracţional acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au fost daţi, luni dimineaţă, în consemn la frontieră.

În urmă cu o săptămână, anchetatorii au făcut 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş - la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicate înscrisuri ale societăţilor de tip "fantomă", peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

De asemenea, 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, au fost reţinute pentru 24 de ore.

Tribunalul Mehedinţi a admis propunerea de arestare preventivă în cazul a patru persoane: Fănel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai şi Petre Măndoiu, toţi din Strehaia. În schimb, instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în cazul altor şapte membri ai grupării: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frîncu - din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuţă, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma şi Daniel Constantin Sârbu - din Hunedoara, luând însă decizia măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 28 de zile, începând cu 28 februarie până la 26 martie inclusiv. Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai şi Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost găsiţi.