VIDEO. Cristian Secoşan, director general al Siemens: În prezent în România se pot produce 50% din componentele unei turbine eoliene

Autor: Alexandru Matei 06.03.2012

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Cristian Secoşan, director general al Siemens

Soarele are un potenţial nelimitat din punct de vedere energetic. Necesarul energetic al pământului poate fi acoperit uşor din această sursă. Poate că într-un viitor mai îndepărtat cu ajutorul reţelelor care vor înconjura Pământul vom putea avea energie produsă în Australia.

Există foarte multe zone în care noi ca şi companie am putea să ne implicăm, să luăm fonduri europene. Pe de altă parte, cred că este importantă şi o relansare a pieţei româneşti propriu-zise şi a consumului.

În prezent în România se pot produce 50% din componentele unei turbine eoliene.

Noi nu avem furnizori din România, dar vă pot spune că există componente de centrale eoliene produse în România care sunt livrate în alte ţări. Nu facem în România părţile mari de tablă. La partea de tablă şi la turnul propriu-zis am încercat să căutăm furnizori, însă acest lucru este legat de piaţa locală, interesul este prea nou. În funcţie de dezvoltarea pieţei luăm în considerare şi producţia pe piaţa locală.

În prezent Siemens nu are niciun megawatt în funcţiune în centralele eoliene din România. Avem un portofoliu de contracte de circa 220 mw, care sunt în lucru. Cred că vom mai lua încă 200 mw în următoarea perioadă.

Referitor la mixul de energie, cărbunele trebuie luat în calcul în continuare. Este o tehnologie viabilă pe termen mediu. Avem tehnologia de a arde cărbunele în mod curat. Ţinând seama de resurse, cred că este o resursă ce trebuie luată în calcul şi pe termen lung.

Sistemele smartgrid vor gestiona producătorii şi sursele de energie distribuite şi va exista un schimb de informaţii între producători şi consumatori. Smartgrid-ul poate să ajute prin gestionarea mai bună a energiei. Ar trebui să ajungem treptat la acest sistem, prin paşi care se vor face în timp.

Cea mai fierbinte parte a sectorului energetic este partea de energie regenerabilă, în special partea de eoliene, lucru de care vom beneficia şi noi. Începe şi boom-ul pe energia fotovoltaică. Se interesează foarte multă lume despre acest domeniu.

După părerea mea, toată energia eoliană produsă în România se poate prelua în sistem. Toată energia poate proveni din energie eoliană. Dar problema o să fie ce ne facem când nu mai bate vântul.