Afacerile Romsys au crescut cu 53%, la 64 milioane de euro

Autor: Adrian Seceleanu 07.03.2012

Integratorul de sisteme IT&C Romsys, parte a grupului austriac New Frontier Group, a înregistrat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri de 53%, la 64 milioane euro, pe fondul evoluţiei favorabile a economiei care a stimulat achiziţiile realizate de companii.

"Creşterea are la bază revigorarea economiei în cea de-a doua jumătate a anului 2011 şi previziunile macroeconomice pozitive pentru 2012, aspecte care au determinat reacţii pozitive la clienţi în ceea ce priveşte investiţiile IT. Romsys este prezentă în sectoarele cheie ale economiei, iar acest fond economic favorabil ne-a generat volume noi de business şi o serie de proiecte şi clienţi noi", a declarat directorul executiv al companiei, Horaţiu Berdilă.

"În 2011 Romsys a încheiat peste 60 de contracte, din care mai mult de 25% au fost cu clienţi noi", a adăugat el. Printre proiectele de referinţă din 2011 se numără dezvoltarea unui portal specific industriei de asigurări pentru Asirom şi Omniasig, implementările de soluţii software ale producătorului german SAP de la Ion Moş şi VelPitar/7 Spice sau proiecte de infrastructură din telecom.

Compania a înregistrat creşteri pe toate industriile pe care activează, procentele variind de la 25% în financiar- bancar la aproape 100% în utilităţi. Aproximativ 70% dintre soluţiile livrate în 2011 de Romsys au fost de tipul ERP (planificarea resurselor întreprinderii), BI (Business Inteligence) şi CRM (managementul relaţiilor cu clien­ţii), iar restul de 30% au fost soluţii specifice, de nişă, cu impact imediat în evoluţia businessurilor şi cu o perioadă de amortizare de 1-2 ani.

"În contextul în care România este influenţată în pro­porţie de 65% de evoluţia economică la nivelul UE, orice colaps în regiune duce automat la scăderea dramatică a oricăror previziuni de creştere. Totuşi pentru 2012 estimăm o creştere organică în ton cu piaţa de 10%, la puţin peste 70 de milioane de euro, urmând să reevaluăm constant aceste previziuni pe tot parcursul anului", a mai spus directorul Romsys.

Înfiinţată în 1993 de Marius Cojanu, Romsys a fost preluată la sfârşitul lui 2007 de New Frontier Holding din Austria. Compania concurează pe piaţa locală cu Asseco, S&T, Kapsch, Novensys sau Powernet Consulting.

În anul curent compania are în plan să-şi consolideze poziţia de jucător capabil să ofere aproape orice soluţie IT ar solicita un client, spune Berdilă. "Pentru 2012 vom merge în continuare pe conceptul de «one stop shop» prin livrarea de orice tip de soluţii de la cele de bază de tip ERP, CRM şi BI până la soluţii specifice de nişă. Strategia privind portofoliul de soluţii din 2011 ne-a oferit o mai bună vizibilitate în ceea ce priveşte nevoile clienţilor, aceasta fiind şi raţiunea pentru care am mers în direcţia dezvoltării şi introducerii de produse noi, soluţii proprii, dezvoltate atât de Romsys, cât şi de celelalte companii din grup, dar şi servicii de consultanţă."