Producţia industrială a crescut cu 1,2% în ianuarie, faţă de ianuarie 2011

Autor: Emil Popescu 09.03.2012

Producţia industrială a scăzut în ianuarie faţă de luna precedentă cu 0,3%, ca serie brută, iar ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,6%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,3% fiecare (serie brută). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,4%.

"Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de uz curent (-15,2%), industria energetică (-3,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,5%). Industria bunurilor de capital şi industria bunurilor intermediare au crescut cu 11,8%, respectiv cu 0,4%", se arată într-un comunicat al INS.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,6% faţă de luna precedentă, susţinută de industria extractivă şi industria prelucrătoare care au crescut cu 1,5%, respectiv cu 1,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+1,9%) şi industria bunurilor intermediare (0,7%), în timp ce industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel. Industria energetică şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată au scăzut cu 5,3%, respectiv cu 0,4%.

Faţă de ianuarie 2011 producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,2%, ca urmare a creşterii tuturor sectoarelor industriale: industria extractivă (+5,4%), industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,9% fiecare).

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de capital şi industria energetică au crescut cu 6,4%, respectiv cu 0,9%, iar celelalte categorii de bunuri au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,3%), industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor intermediare ( -1,9% fiecare).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 2,0%, susţinută de toate cele trei sectoare industriale.

Industria extractivă a crescut cu 5,0%, industria prelucrătoare cu 1,6%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 1,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+7,7%) şi în industria energetică (+1,0%) şi scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,9%), în industria bunurilor de uz curent (-1%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,8%).