Noul gazon de pe Arena Naţională pentru finala Ligii Europa va costa 1 milion de euro

Autor: Marius Ţone 09.03.2012

Noul gazon care urmează să fie instalat pe Arena Naţională în vederea finalei Ligii Europa din 9 mai va costa 4 milioane de lei, suma urmând să fie susţinută în totalitate de Primăria Capitalei, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul ALPAB, Radu Popa.

Lucrările vor începe sâmbătă şi vor dura maxim o lună. Până la disputarea finalei stadionul nu va mai găzdui nicio partidă sau alt eveniment.

"Conform recomandărilor UEFA, societatea STRI (n.r. - partenerul oficial al FIFA şi UEFA) va fi responsabilă cu schimbarea gazonului. Lucrările de înlocuire a gazonului încep de mâine (n.r. - sâmbătă), va dura maxim o lună, în funcţie de de condiţiile meteo şi vor fi îndeplinite toate cerinţele UEFA. Costurile de înlocuire a gazonului le suportă Primăria Bucureşti prin ALPAB. Totul va costa patru milioane de lei. În această sumă (n.r. - patru milioane de lei) intră şi închirierea sistemului de lumină pentru gazon până în luna octombrie", a explicat directorul general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Radu Popa.

Prezent la conferinţa de presă, primarul general Sorin Oprescu a recunoscut că iniţial suma de 4 milioane de lei i s-a părut mare, dar a primit asigurări din partea specialiştilor că aceasta se încadrează în limitele normale pentru acest tip de lucrare. "Nu e mare, m-am interesat şi eu. Pentru că şi mie mi s-au părut nişte dimensiuni mai mari... dar nu, specialiştii spun că în această sumă intră şi instalaţia de iluminare artificială. Este pentru prima oară când Primăria intervine financiar în problema gazonului. Dacă se putea şi mai bine? Da, cred că se putea şi mai bine. Dar n-am cheltuit nimic, a intrat în obligaţia constructorului. Iar bâlbele de atunci au existat pe fondul unor promisiuni mari de seriozitate. Care s-au dovedit a nu fi aşa. Mă interesează să nu ne mai lovim de lucrurile de care ne-am lovit în trecut. Operaţiunea de înlocuire a gazonului include şi schimbarea primilor zece centimetri de nisip din stratul de suport. Se va interveni apoi cu lămpi de fotosinteză la nivelul solului", a menţionat primarul.

Oprescu a adăugat că din luna octombrie nu va mai fi nevoie de sistemul de iluminare a gazonului cu lămpi de fotosinteză. "Asta nu înseamnă că schimbăm gazonul la anul. Nu schimbăm nimic, se vede cum a trecut gazonul peste această iarnă. Meciul Dinamo - Gaz Metan Mediaş a fost ultimul eveniment sportiv care a avut loc pe Arena Naţională până la final Ligii Europei din 9 mai. În contractul cu UEFA s-a agreat ca până la finală să nu mai aibă loc alte evenimente", a spus Sorin Oprescu.

Directorul de investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, a declarat că actualul gazon nu ar fi fost înlocuit dacă Arena Naţională nu ar fi găzduit finala Ligii Europa. "La un anumit număr de jocuri un gazon se schimbă. Acest gazon a ţinut 19 jocuri cu tot cu antrenamentele oficiale în trei luni, din care 2 luni de iarnă plină. Acest gazon, dacă nu era finala Ligii Europa, ar fi fost supra-însămânţat şi mai ţinea o parte din anul acesta liniştit. Dar în contractul cu UEFA e stipulat că noi trebuie să livrăm un gazon de joc perfect. Dar la toate casele mari are loc schimbarea gazonului. Şi nicăieri nu există un certificat de garanţie, în sensul în care cineva să garanteze că acest gazon ţine 60 de meciuri. Ce s-a întâmplat la România - Franţa a fost un accident", a afirmat Hreapcă.

La meciul inaugural România - Franţa, disputat în 6 septembrie, în preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Naţională, montată de firma Gama Verde a lui Adrian Oprişan, a cedat sub crampoanele fotbaliştilor, numeroase bucăţi de gazon desprinzându-se pe toată suprafaţa acesteia. După acest meci, constructorul arenei şi-a asumat înlocuirea gazonului şi a optat ca lucrarea să fie făcută de firma olandeză Hendriks-Graszoden.

UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Naţionale, conform căruia peluza stadionului din Bucureşti va avea nevoie de o reînnoire majoră în primăvară şi în care s-a recomandat ca terenul să nu găzduiască meciuri cu 10-12 săptămâni înaintea disputării finalei Ligii Europa, programată la 9 mai 2012.