Vrei să-ţi schimbi jobul. Ce-i răspunzi headhunter-ului la întrebarea: unde te vezi peste 5 ani?

Autor: Adelina Mihai 12.03.2012

Ziarul Financiar a început de săptămâna trecută o serie de articole desprinse din viaţa corporaţiilor. În fiecare zi de luni, la rubrica Profesii aducem în atenţie întrebări sau situaţii cu care se confruntă managerii şi specialiştii din companii şi pe care adesea au dificultăţi în a le rezolva.



"Unde te vezi peste 5 ani?" este una din întrebările pe care unii recruiteri sau headhunteri încă le mai folosesc la interviurile de angajare, în ciuda faptului că site-urile de recrutare sau blogurile de HR sunt împânzite cu sfaturi legate de ceea ce ar trebui să răspundă candidaţii.

Unii specialişti spun că ar trebui să se evite subtil răspunsul la această întrebare, pe când alţii spun că cei care întind fără noimă răspunsul de fapt nu ştiu ce vor. Însă pe cei care adresează această întrebare nu-i interesează neapărat răspunsul - întrebarea fiind clasică la interviuri, e de aşteptat ca respectivul candidat să-l aibă pregătit -, ci vor să măsoare perspectiva pe care o are un candidat asupra parcursului său profesional, dacă îşi poate asuma sau nu angajamente pe termen lung.

Citiţi şi


10 greşeli pe care le face angajatorul când îşi concediază angajaţii, pentru care plăteşte la tribunal

Nu există un răspuns bun sau rău, ci există răspuns clar şi concis - al celor care chiar au planuri de dezvoltare profesională bine stabilite - şi un răspuns evaziv, care îi poate da impresia recruiterului că cel din faţa lui nu are un plan de carieră bine definit sau, din contră, că este atât de activ (a se vedea evoluţia managerilor care fac parte din generaţia Y), încât nu ştie cât de sus va ajunge în carieră sau în ce departament va lucra în următorii cinci ani.

Poţi să răspunzi că te vezi într-o companie dinamică, în care ţi se oferă oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională. Sau poţi să spui că te vezi într-o companie în care îţi place mediul şi ceea ce faci. Sau, dacă ştii să te "vinzi", poţi să spui că răspunsul tău poate depinde de oportunităţile pe care ţi le oferă compania care te recrutează.

Până la urmă, scopul recruiterului este acela de a măsura capacitatea unui candidat de a-şi fixa un obiectiv, urmărindu-i reacţia imediată. Cu toate acestea, unii specialişti spun că nici recruiterii nu ar trebui să adreseze o întrebare atât de specifică, pentru că dacă analizează planurile de dezvoltare ale candidatului pe termen mediu, s-ar putea să aibă surpriza ca pentru unii termen mediu să însemne 3 ani, în timp ce pentru alţii poate însemna 10 ani.

Ce ar trebui să răspundă la această întrebare candidaţii care vor să-şi schimbe jobul: în compania care l-a chemat la interviu, într-o companie care îi oferă oportunităţi de dezvoltare sau stabilitate sau să spună că se văd în locul celor care îi intervievează?


Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, la rubrica Profesii din ZF (http://www.zf.ro/profesii/) sau pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar (http://www.facebook.com/ZIARULFINANCIAR).


Ce au răspuns cititorii ZF la subiectul de săptămâna trecută "Iei prânzul cu un client. Laşi bacşiş din banii tăi sau îl treci pe factură?"