CE a dat verde pentru majorarea de la Oltchim, dar nemţii de la PCC ar putea-o bloca din nou

Autor: Adrian Ionut Cojocar 12.03.2012

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a anunţat pe bursă la finalul săptămânii trecute că a fost înştiinţată de Ministerul Economiei asupra faptului că societatea a primit de la Comisia Europeană undă verde pentru conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la circa 135 mil. euro.

Ştirea a fost primită cu entuziasm de investitorii de pe bursă, iar titlurile companiei au câştigat circa 8% după anunţ, închizând săptămâna la un preţ de 1,34 lei/unitate.

Totuşi situaţia este încă destul de neclară, având în vedere că operaţiunea trebuie să fie aprobată mai întâi prin AGA extraordinară, iar decizia ar putea să fie blocată de grupul care acţionează concertat cu minoritarii nemţi de la Petro Carbo Chem (PCC), care deţine circa 31,3% din acţiuni.

Legea 31/1990 privind societăţile comerciale precizează faptul că aporturile în creanţe au regimul juridic al aporturilor în natură, iar actul constitutiv al Oltchim prevede că majorările de capital prin aport în natură trebuie să fie aprobate cu votul a cel puţin 75% din drepturile de vot ale acţionarilor, iar la AGA ar trebui să fie prezenţi cel puţin 75% din acţionari.

"Majorările de capital social cu aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă cel puţin 3/4 din numărul titularilor capitalului social, şi cu votul acţionarilor ce deţin cel puţin 75% din drepturile de vot", se arată în actul constitutiv al Oltchim.

Statul controlează prin intermediul Ministerului Economiei 54,8% din acţiunile Oltchim şi deşi deţine controlul asupra companiei, ar putea să nu strângă destule voturi în AGA pentru ca operaţiunea de conversie în acţiuni a datoriilor AVAS să fie pusă în practică.

Nemţii de la PCC nu au fost de acord cu conversia statului şi au amânat pe cât posibil opera­ţiunea, fiind de altfel cei care au raportat la Comisia Europeană faptul că statul intenţionează să convertească o creanţă în acţiuni şi prin acest fapt au condus la ancheta desfăşurată de Comisie pentru a determina dacă conversia în acţiuni a statului intră în categoria "ajutor de stat". Pe măsură ce ancheta era în desfăşurare, PCC a cumpărat între timp acţiuni de pe bursă şi a ajuns în prezent să deţină 17,5% din titlurile Oltchim. Anul trecut în acţionariatul Oltchim şi-a făcut apariţia fondul britanic Carlson Ventures, care a ajuns prin intermediul vehiculului Nachbar Services Ltd. înregistrat în Cipru să deţină puţin peste 14% din acţiunile Oltchim.

Fondul britanic şi grupul PCC au anunţat anul trecut că acţionează concertat şi deţin împreună 31,3% din capitalul Oltchim.

Cei doi acţionari au strâns din piaţă suficiente acţiuni pentru ca în prezent să aibă putere de "veto" în cazul majorărilor de capital cu aport în natură desfă­şurate de Oltchim.

Poziţia puternică de care beneficiază nemţii de la PCC în acţionariatul Oltchim le cresc serios şansele să preia combinatul în cadrul procesului de privatizare care urmează să fie demarat de stat în primăvara acestui an.

Conversia datoriilor AVAS în acţiuni ale Oltchim ar reduce gradul de îndatorare al companiei, existând posibilitatea ca aceasta să poată atrage din nou împrumuturi de la bănci cu scopul achiziţionării de materie primă în vederea reluării activităţii la capacitate maximă. În prezent, din cauza lipsei de bani şi a materiei prime, Oltchim trimite lunar în şomaj circa 840 de salariaţi dintr-un total de circa 3.500, pentru că nu le poate da de lucru, fapt ce accentuează şi mai mult pierderile raportate de companie.

Pe de altă parte, chiar şi după conversia datoriilor AVAS în acţiuni Oltchim compania va rămâne în continuare cu datorii de peste 1,9 mld. lei (447 mil. euro), în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut avea datorii care se cifrau la 2,5 mld. lei (582 mil. euro). Principalele bănci creditoare ale Oltchim, BCR şi Banca Transilvania, au negociat anul trecut cu Ministerul Economiei ca în cazul derulării majorării de capital să transforme şi ele o parte din împrumuturile acordate Oltchim în acţiuni. Cele două bănci ar ajunge astfel să deţină pachete semnificative de acţiuni la Oltchim.

Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari actuali ai companiei, în condiţiile în care aceştia ar trebui să vină cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine deţinerile actuale. De exemplu, în cazul punerii în practică a conversiei în acţiuni şi al neparticipării minoritarilor la majorare, nemţii de la PCC şi fondul Carlson ar mai rămâne cu circa 2% din acţiunile Oltchim faţă de 31,3% din capital, cât deţin în prezent.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care grupul PCC s-a declarat de la bun început împotriva majorării capitalului Oltchim cu aportul creanţelor AVAS.

Fondul Carlson şi nemţii de la PCC, care au cheltuit împreună peste 10 mil. euro pentru a achiziţiona acţiuni Oltchim, s-ar trezi astfel că nu mai deţin nici 5% din acţiunile Oltchim şi drepturile acestora în cadrul companiei ar fi afectate în consecinţă.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei în ultimul trimestru din 2011, astfel că a încheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat cu 17,1%, de la 1,3 miliarde de lei la 1,53 miliarde de lei.