Tarife şi de trei ori mai mari la Wizz Air după mutarea pe Otopeni

Autor: Mirabela Tiron 14.03.2012

Compania aeriană Wizz Air a majorat de două şi chiar de trei ori în unele cazuri tarifele la biletele de avion pe rute externe, după cum arată datele de pe site-ul companiei, pentru călătoriile după 25 martie, dată la care zborurile vor fi mutate de pe aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa) pe cel din Otopeni (Henri Coandă).

Deşi oficialii low-costului afirmau că această mutare va creşte preţul biletelor cu 4%, trei simulări de rezervare făcute de ZF arată că tarifele au crescut cu mai multe procente.

Tarifele pentru călătoriile în luna august spre şi dinspre Roma, Bruxelles sau Londra sunt similare cu cele practi­cate de compania aeriană de linie regulată Tarom, care oferă şi o masă la bordul avioanelor.

Dacă în februarie un bilet dus-întors Bucureşti - Bruxelles se putea rezerva cu 460 de lei (cu toate taxele, inclusiv cea de plată cu cardul) pentru o călătorie la sfârşitul lunii martie, de vineri până luni, acum un bilet rezervat cu aproape cinci luni înainte tot pentru o călătorie de vineri până luni costă 946 de lei.

Data de călătorie luată în calcul în mod aleatoriu este 17-20 august. Într-ade­văr cererea pentru bilete este mai mare în august, însă acum tarifele low-costului maghiar le egalează pe cele ale Tarom.

La compania de stat o călătorie pe aceeaşi rută şi în aceeaşi perioadă costă 1.000 de lei, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Spre comparaţie low-costul Blue Air, controlat de Nelu Iordache, vinde un bilet dus-întors pe această rută în perioada luată în calcul mai sus cu 541 de lei.

Şi pentru o călătorie la Roma tariful a crescut semnificativ. Preţul unui bilet dus-întors la Wizz Air, cu rezervare făcută astăzi pentru o călătorie în perioada 17-20 august, a ajuns la 656 de lei.

"(...)Sezonalitatea serviciilor este un factor important în stabilirea nivelului preţurilor: din cauza cererii foarte mari, cele mai ieftine bilete pentru cele mai populare weekenduri de vară se vând foarte repede, astfel că rezervarea din timp a biletelor este cu atât mai importantă. (...) De exemplu, pe 14 mai un bilet pe un singur zbor de la Bucureşti la Bruxelles este de 154 de lei, în timp ce la Tarom este de 584 lei", a spus Balazs Varro, Corporate Communications Manager Wizz Air.

Când rezervarea se făcea pentru zboruri de pe aeroportul Băneasa tariful pentru o călătorie rezervată cu cinci luni înainte era chiar şi de 220 de lei. Altfel spus, preţul aproape s-a triplat. Preţul este şi în acest caz aproape similar cu cel practicat de Tarom, 765 de lei, potrivit site-ului de rezervări al companiei de stat. La Blue Air tariful pentru acea perioadă era de 331 de lei, cu rezervare făcută ieri.

Aceeaşi majorare de preţ este valabilă şi pentru Bucureşti-Londra, preţul unui bilet ajungând la 1.066 de lei. La Blue Air preţul pentru aceeaşi călătorie este de 700 de lei iar la Tarom tariful ajunge la 1.036 lei (data de călătorie 16-19 august, dat fiind ca pe 17 şi 20 august nu figurau zboruri).

Mutarea zborurilor low-cost pe Otopeni a fost anunţată încă de anul trecut, când Anca Boagiu, fostul ministru al transporturilor, motiva necesitatea acestei măsuri pentru a transforma Băneasa într-un city airport pentru curse VIP.

Atât Blue Air, cât şi Wizz Air au anunţat că din 25 martie vor efectua zboruri de pe aeroportul Otopeni. Mai mult, Wizz Air a mai adăugat câteva destinaţii cu plecare de pe Otopeni: Memmingen (în sudul Germaniei), Verona (Italia), Palma de Mallorca (Spania). De asemenea, compania va avea o nouă rută către Budapesta, care va opera patru zboruri pe zi.

Cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă (Otopeni) îşi va majora traficul de pasageri cu 47% din 25 martie, data la care toate cursele low-cost operate în prezent de pe Aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa) se vor muta pe Henri Coandă. Celor 102 avioane care decolau în medie în fiecare zi de pe Otopeni li se vor adăuga alte 35 de curse ale Blue Air sau Wizz Air, potrivit unei analize realizate de ZF.