Alegerile locale costă 100 de milioane de lei şi vor fi pe 10 iunie 2012

Autor: Alexandru Moise - Mediafax 14.03.2012

Guvernul a decis să aloce aproximativ 100 de milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor locale, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru ani, au declarat surse oficiale.

Pentru alegerile locale din 2008, organizate în două tururi de scrutin, Guvernul a alocat 66 milioane lei.

În 2004, fondurile guvernamentale pentru organizarea alegerilor locale s-au ridicat la 323,74 miliarde lei vechi.

Guvernul a decis ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie 2012, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Data alegerilor a fost decisă în şedinţa de marţi a Guvernului, prin hotărâre.

Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată că, potrivit programului calendaristic, până la 31 martie 2012 vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central. Partidele şi alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale vor comunica BEC, până în 10 aprilie, semnele electorale, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa publicului, iar până la 1 mai vor fi adresate solicitările pentru alocarea timpilor de antenă.

Până la 1 mai 2012 vor fi depuse candidaturile, iar campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00.

Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. "În cazul turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarului sau pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, potrivit legii, acesta va avea loc la două săptămâni de la primul tur, respectiv, în 24 iunie 2012", se arată în comunicat.

Tot prin hotărâre de guvern au fost numerotate circumscripţiile electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti, numărătoarea făcându-se crescător în ordine alfabetică a denumirii judeţelor. Excepţie a făcut municipiul Bucureşti, care va fi circumscripţia electorală nr. 42.