Feasey, Vodafone Group: este multă nesiguranţă pe piaţa telecom din România

Autor: Adrian Seceleanu 13.03.2012

Întârzierea cu care România a decis anul trecut cum să prelungească licenţele GSM ale Orange şi Vodafone şi perioada scurtă care va trece dintre momentul publicării caietului de sarcini şi licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă fac piaţa telecom din România o locaţie nesigură pentru investitori când vine vorba de estimarea evoluţiei pe termen mediu şi lung a industriei, a declarat Richard Feasey - Director, Public Policy, Vodafone Group în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti de o asociaţie a Cosmote, Orange şi Vodafone.

"Într-o lume ideală am fi ştiut cu câţiva ani în urmă în această ţară ce urma să se întâmple din punct de vedere al reglementării. Am ratat oportunitatea aceasta şi ne găsim în situaţia în care anul trecut nu ştiam când vor fi prelungite licenţele. Este multă nesiguranţă pe această piaţă. Este mai multa nesiguranţă decât pe orice altă piaţă din UE în ce priveşte evoluţia industriei", a spus reprezentantul Vodafone Group.

România - prin autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM) - va publica miercuri prima variantă a caietului de sarcini pentru cea mai mare licitaţie de spectru radio din istorie, care va stabili ce operatori vor oferi servicii de comunicaţii mobile până în anul 2029.

"O licitaţie care va căuta să avantajeze unii operatori pe cheltuiala altora afectează din start principiul unei licitaţii nediscriminatorii. Al doilea principiu ar fi să nu afectezi situaaţia jucătorilor existenţi. Nu e treaba Vodafone să decidă dacă e nevoie de un jucător nou dar dacă în acest proces loveşti într-un jucător exiestent în final competiţia va fi anulată de costurile pe care le veţi impune pieţei", a spus Richard Feasey vorbind despre licitaţia de spectru din România.

"Scopul licitaţiei ar trebui să fie ca spectrul să ajungă în mâinile potrivite, adică la companiile care sunt cel mai bine poziţionate pentru a folosi spectrul. Şi nu să creeze o competiţie artificială, care să majoreze doar veniturile guvernului, şi care nu ar fi în beneficiul industriei şi al consumatorilor".