Fed nu lasă Citigroup să dea dividende pentru că altfel ar pica testele de stres

Autor: Vlad Popescu 14.03.2012

Citigroup, grupul financiar care a primit cele mai mari ajutoare guvernamentale în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, nu a primit aprobarea Rezervei Federale pentru a acorda un dividend mai mare de 1 cent pe acţiune, pentru că în această situaţie, banca ar pica testele de stres derulate de către Fed.

Planul de consolidare a capitalului transmis băncii centrale de Citigroup nu s-a încadrat în cerinţele minime impuse de testele de stres, compania anunţând că va încerca să prezinte în acest an o variantă revizuită a proiectului.

Banca a încetat să mai acorde dividende în 2009, însă plăţile către acţionari au fost reluate anul trecut, la nivelul de un cent pe acţiune, ridicat ulterior la 3 cenţi. Citigroup a arătat că banca centrală nu a criticat nivelul actual al dividendului.

Rezultatele reprezintă o lovitură grea pentru directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, care le-a transmis acţionarilor că banca este pregătită să-i răsplătească, după ce a tăiat puternic dividendele în timpul crizei financiare mondiale.

SunTrust Banks, Ally Financial şi MetLife sunt trei mari instituţii financiare americane care au fost picate de Fed.

Testele de stres, cele mai conservatoare derulate de banca centrală a SUA până acum, au avut rolul de a evalua rezistenţa celor mai mari 19 instituţii de credit americane la o scădere puternică a activităţii economice.

Analiştii consideră că Citi a fost prea agresivă în privinţa planului de consolidare a capitalului, solicitând inclusiv creşterea dividendului distribuit acţionarilor.

Fed a aprobat majorarea dividendelor în cazul JPMorgan Chase şi Wells Fargo, bănci care au trecut cu bine testele de stres. De altfel, JPMorgan a anunţat creşterea dividendului la scurt timp după publicarea rezultatelor testelor.

Citigroup a primit 45 miliarde de dolari de la statul american pentru a rezista crizei financiare, însă datoriile către stat au fost deja plătite.

Citi a propus în planul de capital răscumpărarea anumitor serii de valori mobiliare, măsură care nu a fost contestată de Fed, precizează banca.

Citigroup notează că este bine capitalizată, având o rată a capitalului de bază Tier 1 de 11,8% la finele anului trecut, iar conform rezultatelor evaluărilor efectuate de banca centrală indicatorul s-ar cifra la 5,9% într-un scenariu de stres sever, presupunând neaplicarea propunerilor din planul de capital.

Potrivit datelor Rezervei Federale de la finele lunii septembrie a anului trecut, acţiunile propuse privind capitalul ar fi dus la o rată a capitalului de bază Tier 1 de 4,9% în scenariul de stres sever.