Ungureanu: Oficiul Spălării Banilor şi ANAF ar face bine să aducă bani la buget

Autor: Ovidiu Bărbulescu 14.03.2012

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut conducerii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să se implice mai eficient în combaterea criminalităţii organizate pentru a majora veniturile bugetare, precizând că solicitarea rămâne valabilă şi pentru şeful ANAF, Sorin Blejnar.

"Guvernul s-a angajat la combaterea criminalităţii organizate, orientându-se în special spre combaterea evaziunii fiscale, pentru că este o sursă de alimentare bugetară pe care noi considerăm că nu o valorificăm suficient. Nu spun aceasta numai pentru că în sală este şi domnul Blejnar, ci pentru că trebuie să se ştie foarte bine că aşteptăm performanţe", a spus Ungureanu, la prezentarea Raportului de activitate a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pe anul 2011.

Premierul a mai spus că Guvernul nu îşi face iluzii privind dispariţia criminalităţii organizate, deoarece nu dispune de suficiente instrumente împotriva "naturii umane", şi poate doar spera ca va limita infracţiunile la un nivel minim ca impact social.

"Nimeni nu îşi face iluzii privind dispariţia criminalităţii organizate, pentru că nu avem, din păcate, suficiente instrumente împotriva naturii umane când se manifestă în rău, dar putem face în aşa fel încât criminalitatea să fie limitată, iar speranţa este că o putem aduce într-o zonă de nesemnificativ în privinţa impactului social", a spus Ungureanu, la prezentarea Raportului de activitate a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pe anul 2011.

În opinia premierului, criminalitatea organizată s-a dezvoltat ca efect al libertăţii de mişcare, iar infractorii învaţă foarte repede să profite de fiecare fisură a sistemului juridic, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor fiind obligat să intervină în aceste cazuri.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

El a declarat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.