Cătălin Predoiu: Un deţinut produce 200 de euro pe an, prea puţin

Autor: Ovidiu Vanghele 14.03.2012

Cei 30.000 de deţinuţi aflaţi în penitenciarele româneşti în 2011 au generat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) un venit total de circa şase milioane de euro, ceea ce înseamnă că fiecare deţinut a muncit de 200 de euro pe an, insuficient potrivit ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

"Cei aproximativ 30.000 de deţinuţi aflaţi în custodia dumneavoastră de-a lungul anului 2011 au generat veniturile proprii ale ANP, în valoare de şase milioane de euro. Asta înseamnă că fiecare deţinut a adus, prin munca lui, 200 de euro într-un an. Este puţin, vă cer să faceţi tot ce puteţi, ca manageri, pentru a creşte această sumă", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la şedinţa de prezentare a bilanţului de activitate a ANP în anul 2011.

În context, Predoiu a atenţionat conducerea ANP în legătură cu modul în care foloseşte patrimoniul imobiliar "bogat" pe care-l administrează, cerând o evaluare a activelor imobiliare şi idei de management eficient al acestora, indicând oportunitatea parteneriatului public-privat.

Ministrul a subliniat totodată importanţa folosirii fondurilor europene.

"Sunt bani care nu costă nimic, vă invit aşadar să-i accesaţi, să veniţi cu proiecte şi să vă folosiţi de această resursă", a mai spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei le-a cerut angajaţilor din sistemul penitenciar "integritate sută la sută", insistând asupra nevoii ca aceştia să-şi cureţe singuri sistemul de corupţie şi pile pentru a nu fi nevoie să vină "alţii" să o facă.

"Şi aţi văzut că anul trecut au tot venit, avem destule exemple de situaţii în care a fost nevoie să vină alţii să facă această curăţenie, ceea ce înseamnă că sistemul nu este curat sută la sută", a spus Predoiu, indicându-i printre cei care au intervenit în combaterea faptelor de corupţie din sistemul penitenciar pe procurorii DNA.

Predoiu a lăudat, în principiu, eforturile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) de combatere a corupţiei interne, însă a cerut mai mult de la şefii sistemului.

"Să fii integru sută la sută este ceva ce nu costă, nu trebuie bani de la buget pentru asta, şi este, în acelaşi timp, o cerinţă pe care nu o negociem. Vă cer integritate sută la sută", a spus Predoiu în discursul rostit miercuri la prezentarea bilanţului privind activitatea ANP în 2011.

Predoiu a criticat în special sistemul de "pile" folosit pentru ocuparea funcţiilor de conducere la penitenciare.

"Şi pilele sunt o formă de corupţie şi vă atrag atenţia că, mai devreme sau mai târziu, numirile pe pile se întorc împotriva dumneavoastră prin incompetenţă", a mai spus Predoiu.

În acest context, el a vorbit despre faptul că, în 2011, angajaţii penitenciarelor au găsit la deţinuţi peste 10.000 de telefoane mobile, dar şi droguri.

"Este inadmisibil să avem între noi oameni care permit deţinuţilor să-şi coordoneze, bine-merci, afacerile din închisoare, fiind doar, să zicem, puţin mai strâmtoraţi. Noi, la rândul nostru, vom căuta soluţii pentru implementarea instalaţiilor de bruiaj însă dumneavoastră trebuie să optimizaţi controlul şi să îi eliminaţi din sistem pe cei care fraternizează cu infractorii, fie şi numai pe acest aspect al introducerii telefoanelor. Nu mai vorbesc despre droguri", a spus Predoiu.

"Omul sfinţeşte locul", a conchis el după ce s-a referit pe larg la problemele de finanţare cu care se confruntă sistemul penitenciar dar şi la posibilele soluţii pentru acestea.

În încheierea discursului său, Predoiu i-a invitat pe managerii de penitenciare aflaţi la şedinţa de bilanţ de miercuri să facă schimburi de experienţă, pentru a învăţa unii de la alţii şi a multiplica, astfel, bunele practici de la unele penitenciare, care "au reuşit să facă multe cu aceiaşi bani puţini".