Germania, Finlanda şi Austria vor excluderea Greciei din Schengen. Se vor mulţumi doar cu atât?

Autor: Andreea Mindrila 15.03.2012

Guvernele Germaniei, Finlandei şi Austriei iau în considerare reintro­ducerea controlului paşapoartelor pentru persoanele care vin din Grecia, ceea ce ar echivala practic cu excluderea statului elen din spaţiul de liberă trecere Schengen după ce şapte ţări din UE, printre care Franţa şi Germania, au anunţat săptămâna trecută că sunt necesare măsuri prin care să se reducă fluxul de imigranţi "în special la graniţa dintre Grecia şi Turcia", scrie The Wall Street Journal.

România nu face parte din saţiul Schengen, deoarece aderării i se opune cu încăpăţânare Olanda, care acuză rezultatele insuficiente ale celor două ţări în lupta contra corupţiei şi crimei organizate. Publicaţia americană citează ca surse de informaţii persoane apropiate discuţiilor legate de Grecia purtate la nivelul UE.

Grecia, epicentrul crizei datoriilor din Europa, este criticată tot mai intens de guvernele europene din cauza modului în care supraveghează frontiera terestră cu Turcia. Majoritatea imigranţilor ilegali, cei mai mulţi din Orientul Mijlociu, Pakistan şi Afganistan, intră în Uniunea Europeană prin Grecia, regiunea muntoasă Evros din nordul ţării fiind cea mai vulnerabilă graniţă externă a spaţiului Schengen.

Mulţi dintre imigranţi nu rămân în Grecia din cauza situaţiei economice, ci se orientează spre alte ţări ale UE. Potrivit regulilor acordului Schengen, călătorilor din Grecia nu le sunt controlate paşa­poartele pentru a intra în oricare dintre cele 25 de state ale spaţiului Schengen.

Guvernele europene au sugerat, printre altele, o prezenţă mai puternică în Grecia a agenţiei europene de management al frontierelor Frontex. Ideea are ecou în sugestia Germaniei şi a altor state nordice ca politicile economice şi bugetare ale Atenei să fie supravegheate din exterior, eventual de un comisar european. Oficialii europeni spun că guvernul grec, afectat grav de criză, nu are banii, personalul sau capacitatea administrativă de a supraveghea graniţele.

Un purtător de cuvânt al guvernului austriac a confirmat poziţia Austriei, dar a declarat că nu ar putea anticipa dacă vor fi introduse controalele unilaterale ale paşapoartelor.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a negat însă că Germania a făcut o astfel de propunere. Pe de altă parte, ministrul de interne Hans-Peter Friedrich a declarat săptămâna trecută: "Întrebarea este ce se întâmplă când o ţară nu este capabilă să-şi securizeze frontierele, aşa cum vedem că se întâmplă în Grecia. Este posibil să se reintroducă controlul la graniţă? Vreau să clarific că acest lucru este încă în discuţie".

Presiunea care se pune pe Grecia vine în contextul în care preşedintele francez Nicolas Sarkozy a ameninţat că Franţa va ieşi din Schengen deoarece statele membre ale căror graniţe formează frontiera externă a spaţiului nu fac o treabă bună în a-i menţine pe imigranţii ilegali în afară.

Persoanele care vin din Grecia s-au plâns că paşapoartele lor sunt controlate frecvent pe aero­porturile germane. Un oficial din guvernul grec şi un executiv al unei companii aeriene au confirmat că autorităţile germane de frontieră efectuează frecvent controale ad-hoc pentru pasagerii care sosesc din Grecia, imediat după ce aceştia coboară din avion. Verificările au loc în special pe aeroporturile din Munchen şi Frankfurt.

Autorităţile din aeroporturi verifică paşapoartele călătorilor din Schengen doar în unele cazuri în care primesc anumite informaţii despre pasagerii care sosesc, dar aceste controale nu ar trebui interpretate ca fiind o ameninţare pentru libertatea de mişcare din spaţiul Schengen, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Comisia Europeană face presiuni pentru ca deciziile referitoare la Schengen să fie luate prin votul tuturor ţărilor afectate, mai degrabă decât ca guvernele naţionale să reintroducă controlul la frontieră după bunul plac. Oficialii CE şi-au exprimat îngrijorarea privind cazul Greciei. O echipă de experţi care a vizitat graniţa Evros a descris într-un raport confidenţial de săptămâna trecută o imagine sumbră a condiţiilor din regiune şi a cerut autorităţilor greceşti să ia măsuri.

CE a alocat fonduri de aproximativ 300 mil. euro pentru gestionarea problemei imigraţiei de către Grecia, scrie Thomson Reuters. Atena a primit până în prezent mai mult de două treimi din bani.

Guvernul grec a anunţat că intenţionează să construiască un gard pentru a-i opri pe imigranţii ilegali, dar ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner a respins ideea, spunând că "gardul este un lucru care aparţine trecutului".

Pentru construirea unui zid la graniţa greco-turcă insistă mai ales Franţa.

Fluxul imigranţilor scade în Grecia

Numărul imigranţilor ilegali care intră în Grecia din Turcia s-a diminuat dramatic începând cu luna septembrie, potrivit autorităţilor, o scădere care coincide şi cu îmbunătăţirea controlului la frontieră, scrie Associated Press. Agenţia Frontex a anunţat că numărul imigranţilor care au trecut prin cea mai vulnerabilă graniţă terestră a UE s-a redus de la 2.000 la 500 de persoane pe săptămână.

"Raportul arată că per ansamblu situaţia rămâne îngrijorătoare. Progresele sunt vizibile, dar mai sunt foarte multe lucruri de făcut", spune comisarul european de interne Cecilia Malmstrom.