Start pentru vânzarea de către stat a 15% din transportatorul naţional de energie. Investitorii au subscris 2,5% din oferta Transelectrica, dar bătaia se dă în ultimele zile

Autor: Andrei Chirileasa 15.03.2012
Investitorii pot să subscrie începând de ieri în oferta publică prin care statul încearcă să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL). Preţul minim de subscriere este de 14,9 lei, cu 12,5% mai mic decât preţul de pe bursă de luni al acţiunilor. Ieri, acţiunile companiei au scăzut cu 5%, la 16,2 lei. Oferta se închide pe 27 martie, când sunt aşteptate şi cele mai mari subscrieri, în special din partea fondurilor de investiţii.


Deschiderea ofertei de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Trans­elec­trica Bucureşti (TEL), compania care deţine monopolul transportului de energie electrică din România, a fost marcată de o scădere cu 4,5% a acţiunilor companiei pe bursă.

Explicaţia este că preţul minim aprobat de Guvern pentru vânzarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei este de 14,9 lei, cu 12,5% mai mic decât ultimul preţ de tranzacţionare de luni, de 17,06 lei. Astfel, unii investitori au decis să vândă pe bursă acţiunile pe care le deţin la Transelectrica şi să încerce să cumpere în ofertă la un preţ mai mic.

Până la finalul ofertei, pe 27 martie, este de aşteptat ca preţul de pe bursă să se apropie de preţul la care investitorii vor estima că se va încheia oferta. Astfel, dacă vor fi subscrieri suficiente la preţuri mai mari, astfel încât oferta să se închidă la un preţ final de 17 lei, de exemplu, preţul de pe bursă ar putea să crească. Dacă în schimb subscrierile vor fi reduse, preţul de pe bursă ar putea să scadă către preţul minim cerut de stat.

Pentru prima dată, investitorii vor putea urmări evoluţia subscrierilor din oferta Transelectrica în timp real, deoarece Bursa de Valori Bucureşti publică pe pagina de internet proprie situaţia ordinelor de subscriere intro­duse în sistemul bursei, cu o întârziere de câteva minute. Asta îi per­mite oricărui investitor să estimeze care este preţul potenţial într-un anumit moment şi să-şi poziţioneze ordinul de subscriere astfel încât să-şi maximizeze şansele de a primi acţiuni la finalul ofertei.

Alocarea acţiunilor în oferta Transelectrica se va realiza pe baza preţurilor de subscriere, astfel că un preţ mai mare le asigură investitorilor şanse mai mari de a primi acţiuni. Preţul maxim la care investitorii pot subscrie este de 19,2 lei.

Având în vedere modalitatea de alocare, cel mai probabil majoritatea investitorilor vor aştepta ultimele zile pentru a subscrie, pentru a avea mai multe informaţii privind cererea reală de acţiuni şi pentru a se poziţiona cât mai bine.

O altă explicaţie este că investitorii instituţionali, care plasează ordine de cumpărare de milioane de euro, preferă să subscrie cât mai aproape de finalul ofertei pentru a nu ţine banii blocaţi mai mult decât este necesar, având în vedere că unii plătesc şi dobânzi pentru aceşti bani.

Astfel, bătălia pentru acţiunile Transelectrica se va da în ultimele două zile. Cei care subscriu până atunci vor putea să-şi modifice ordinele şi să crească preţul, pentru a fi siguri că prind acţiuni. Cei care au subscris însă nu vor putea să reducă preţul, deoarece intermediarii încearcă să maximizeze preţul final pe care-l va încasa statul.

Oferta are două tranşe: una dedicată investitorilor mari, care vor subscrie peste 500.000 de lei, care reprezintă 90% din totalul acţiunilor scoase la vânzare, şi una pentru micii investitori, cu sub­scrieri de până la 500.000 de lei. Pe tranşa micilor in­vestitori s-au înregistrat încă de ieri subscrieri la preţuri apro­piate de minim.

Cei implicaţi în ofertă susţin că există toate premisele ca aceasta să fie subscrisă în întregime

Reprezentanţii intermediarilor şi ai Bursei de Valori Bucureşti au declarat ieri că există toate condiţiile ca oferta Transelectrica să-şi atingă scopul, adică statul să vândă toate acţiunile.

"Transelectrica este o companie ro­mâ­nească puternică şi profitabilă şi acti­vea­ză într-un domeniu strategic al eco­nomiei naţionale - credem că aceste ele­mente împreună cu preţul com­pe­tit­iv vor asigura succesul ofertei", a declarat Dan Weiler, director executiv pe cor­po­rate finance & investment banking la BCR şi cel care a coordonat consorţiul de intermediere.

Una dintre princi­palele îngrijorări ale intermediarilor era că statul nu va fi suficient de flexibil în stabilirea preţului, însă plaja de preţ 14,9 lei - 19,2 lei, care oferă un discount de până la 12,5% faţă de preţul de închidere anterior lansării ofer­tei, răspunde aşteptărilor investi­torilor. "Statul a decis pe baza feed-backului primit în road-show-urile organizate în ultimele două săptămâni", a precizat Weiler.

Reprezentanţii Transelectrica şi cei ai BCR şi Intercapital Invest (membri în sindicatul de intermediere) au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare de la bursă cu ocazia lansării ofertei Transelectrica (de la stânga la dreapta: Răzvan PaŞol, preşedintele Intercapital Invest, Octavian Lohan, directorul general al Transelectrica, Dan Weiler, directorul departamentului de corporate finance & investment banking al BCR, Cristina Loghin, şef compartiment piaţă de capital la Transelectrica, şi Marian Gheorghiţă, director financiar al Transelectrica.

Sindicatul de intermediere a or­ga­nizat road-show-uri la Varşovia, Frank­furt, Stocholm, Tallin şi Londra, în care au discutat cu 34 de inves­titori institu­ţionali, cărora le-au pre­zentat com­pa­nia. La aceste întâlniri au parti­cipat şi repre­zentanţi ai OPSPI, ai Trans­elec­trica şi ai Bursei de Valori Bucureşti.

Ce poveste le-au vândut brokerii ofertei investitorilor instituţionali

Dan Weiler spune că intermediarii au pro­movat trei idei legate de Transelectrica prin care au încercat să convingă fon­durile de investiţii străine şi locale să cumpere acţiuni în ofertă.

"În primul rând, Transelectrica are un randament al dividendului foarte bun. La preţul de luni randamentul era de circa 6,4%, iar la preţul minim din ofertă acesta urcă peste 7%. În al doilea rând, Transelectrica se tran­zacţionează cu discount faţă de com­paniile similare din UE şi pro­blemele legate de deciziile regle­mentatorului ANRE au fost deja incluse în preţul acţiunilor. Astfel, noi credem că acţiunile Transelectrica au potenţial să crească şi probabilitatea ca ele să scadă este destul de mică. În al treilea rând, le-am spus investitorilor că dacă au încredere în România, atunci trebuie să investească în Trans­electrica, deoarece această companie reflectă economia României", a spus Weiler.

Activitatea de transport al energiei electrice, pentru care Transelectrica are monopol în România, este dependentă de evoluţia economiei. Astfel, când economia creşte, creşte şi consumul de energie şi implicit şi veniturile Trans­electrica. Transportul energiei electrice, care aduce circa 40% din afacerile companiei, este şi principala activitate generatoare de profit pentru Trans­electrica. Compania mai oferă şi servicii de sistem şi servicii de echilibrare, segmente care au o contribuţie semni­ficativă la cifra de afaceri, dar care nu generează profit pentru companie.

În aceste condiţii, Transelectrica are o marjă de profit net de 3%, faţă de o marjă medie de 25% în cazul com­paniilor similare din Europa, iar asta după ce profitul net a crescut de 10 ori anul trecut.

La preţul minim din ofertă, de 14,9 lei, Transelectrica este evaluată la un multiplu de profit net (P/E) de 12, apropiat de media companiilor similare din Europa, deşi multiplii de vânzări (P/S) şi de capitaluri proprii (P/B) sunt mult mai mici. Cu alte cuvinte, deşi pare subevaluată din perspectiva P/S şi P/B, Transelectrica este corect evaluată din punctul de vedere al indicatorului P/E.

Pe termen lung, asta poate indica un potenţial semnificativ de creştere pentru investitori, cu condiţia ca profitabilitatea companiei să crească, iar asta depinde în principal de deciziile autorităţii de reglementare (ANRE), care stabileşte tariful de transport al energiei electrice.

Oferta Transelectrica este însă şi un prilej pentru investitorii mari să cumpere pachete semnificative de acţiuni, pe care nu le-ar putea lua direct de pe bursă fără a creşte foarte mult preţul.

În ultimul an, pe bursă s-au tranzacţionat 2,33 milioane de acţiuni Transelectrica în valoare de circa 11 milioane de euro, adică mai puţin de un sfert din acţiunile din ofertă. Astfel, pentru un fond mai mare de investiţii, această ofertă este o ocazie unică de a cumpăra acţiuni de 10-15 milioane de euro.

Teoretic, free-float-ul acţiunilor Transelectrica este de 12,8%, însă practic pachete semnificative de acţiuni sunt "parcate" pe termen lung în portofoliile unor investitori insti­tu­ţionali, precum SIF-urile sau fondurile de pensii, astfel că pentru a acumula 1% din companie de pe bursă, un investitor are nevoie de multă răbdare.

Directorul general al Transelectrica: Angajaţii sunt interesaţi să cumpere acţiuni

Directorul general al Transelectrica Octavian Lohan şi o asociaţie a anga­jaţilor companiei vor să cumpere acţiuni în oferta statului.

"Am chestionat asociaţia de lucră­tori din Transelectrica, care în 2006 a făcut achiziţie la acea subscriere iniţială. Toţi sunt acţionari, bani au şi i-am întrebat ce au de gând la această nouă vânzare de acţiuni. Bineînţeles că şi-au mani­festat dorinţa să cumpere. (...) Eu voi fi printre cei care vor încerca să achiziţioneze acţiuni", a spus Lohan, prezent miercuri la lansarea ofertei publice a Transelectrica.

El a spus că a cumpărat aproape 500 de acţiuni Transelectrica în 2006, în cadrul ofertei derulată de companie pentru listarea la Bursă, iar de atunci nu a vândut, nici nu a mai cumpărat titluri.

Lohan a preluat conducerea Trans­electrica în 14 februarie, înlo­cuindu-l pe Horia Hăhăianu, revocat la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

Ce noutăţi aduce oferta

Oferta Transelectrica este cea mai transparentă ofertă derulată până acum pe bursă, în contrast cu oferta de anul trecut a Petrom, care a fost netranspa­rentă, dar a eşuat.

"Am vrut să facem oferta cât mai transparentă, să le oferim tuturor bro­kerilor posibilitatea să subscrie, pentru a avea o distribuţie cât mai largă. Ordinele de cumpărare vor fi introduse în sistemul BVB şi vor putea fi văzute de toată lumea", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Investitorii pot vedea chiar pe pagina de internet a bursei câte acţiuni s-au subscris pe fiecare tranşă până într-un anumit moment.

O altă noutate faţă de ofertele anterioare este că pe fiecare tranşă în parte se va calcula câte un preţ, pe baza ordinelor introduse, astfel că este posibil ca preţul de pe tranşa investitorilor mici să fie mai mic sau mai mare decât pe tranşa mare.

În plus, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat tranzacţiile turnaround pe OTC, pentru a facilita accesul investitorilor străini la oferta Transelectrica. Aceste tranzacţii le permit brokerilor străini să cumpere acţiuni în oferta Transelectrica (sau la orice companie listată de pe bursă) şi să le vândă apoi către propriii clienţi prin tranzacţii OTC, ceea ce le permite fondurilor străine să ocolească birocra­ţia de care s-au plâns în ofertele trecute derulate pe bursă.